Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven: Sveriges strategi har inte misslyckats

De många döda i covid-19 på svenska äldreboenden har inte att göra med Sveriges strategi mot smittan. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i SVT:s Agenda. – Det har inte med strategin att göra. Det har att göra med att vi har brister i samhället som vi nu rättar till, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Statsminister Löfven fick upprepade frågor om hur han ser på regeringens coronastrategi i ljuset av de svenska dödstalen, och att länder i Europa inte öppnar sina gränser för svenska turister i sommar.
Löfven håller inte med om att tyska smittskyddsinstitutets Europakarta, där Sverige är ensamt rödmarkerat mot bakgrund av antalet bekräftade coronafall under den senaste sjudagarsperioden, är ett tecken på att Sverige har misslyckats.
– Nej, det gör inte det. I en period när vi har hög andel testade ser det ut som att nu har det helt plötsligt ökat antal fall, men antalet människor som ligger på sjukhus för covid minskar och antalet döda minskar. Därför måste myndigheter börja jämföra siffror, så att man jämför äpplen med äpplen och päron med päron, säger statsministern.
Sverige har följt i princip samma huvudstrategi som många andra länder, med andra ord att hålla ned smittspridningen för att sjukvården ska kunna hantera de som behöver vård för covid-19, enligt Löfven.
– Sverige har faktiskt nu en överdödlighet som är normal för den här tiden på året. Man måste också se om man har dött av eller med covid. Här kanske länder rapporterar olika. Vi är väldigt noggranna med vår rapportering, säger han.
Det är för tidigt att dra ”definitiva slutsatser” om huruvida den svenska strategin har fungerat, fortsätter Löfven.
– Vi ska ha en riktig granskning, men de definitiva slutsatserna är för tidiga att dra. Låt oss få hela sanningen, vi ska granskas. Det kommer regeringen och andra aktörer att göra. Det är viktigt att vi får fram sanningen så snabbt som möjligt, säger Löfven.
Centerpartiet, som är ett av regeringens samarbetspartier, vill däremot att Sverige byter strategi. Vikarierande partiledare Anders  W Jonsson skriver i ett mejl till TT att ”Sverige kan så mycket bättre”, och att han ”blir riktigt bekymrad över Stefan Löfvens intervju i kväll”.
”Vi behöver byta strategi. Vi behöver testa fler, återuppta den aktiva smittspårningen och bryta fler smittkedjor. Vi är skyldiga att agera snabbt och målmedvetet för att rädda så många människoliv som möjligt”, säger W Jonsson i uttalandet.
Gå till toppen