Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allsvensk domare petas efter rasism mot spelare

Östersunds Aly Keita berättar att han blev utsatt för rasism av en allsvensk domare förra året. Nu plockas domaren bort från sitt uppdrag tills vidare. – Innan vi har rett ut det här så dömer han inga matcher, säger domarchefen Stefan Johannesson till TT.

Östersunds målvakt Aly Keita utsattes för rasism av en domare under en allsvensk match förra säsongen. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Det är i en podcast publicerad på Östersunds hemsida som målvakten och lagkaptenen Aly Keita vittnar om att han utsatts för rasistiska tillmälen från en domare under en allsvensk match förra säsongen.
– Förra året fick jag höra från en domare att: ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, säger Keita i podden.
TT har varit i kontakt med domaren, som är ångerfull.
”Att säga till målvakten att 'gå tillbaka till buren och få en banan' är ett uttryck som jag använt mig av tidigare 'med glimten i ögat' och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel”, skriver han i ett meddelande.
Domaren tillägger att orden inte var något specifikt riktat mot Keita och att han bad om ursäkt direkt efteråt.
– Han (domaren) sade förlåt och att han inte menade det. Men jag sade till honom att det var väldigt rasistiskt sagt av honom och att det inte är något jag tillåter. Det tog lite tid innan jag fattade vad han sagt, men sedan blev jag väldigt arg direkt, säger Keita i podden.
Domarchefen Stefan Johannesson reagerar starkt på det inträffade.
– Det är oacceptabelt så klart. Jag önskar att man visste om det för ett år sedan och inte för fyra timmar sedan. Jag önskar att det hade kommit in en anmälan för ett år sedan så hade vi kunnat reda ut det direkt. Det får vi göra nu i stället. Det är klart att det är oacceptabelt. All form av diskriminering är helt oacceptabelt, säger Johannesson till TT.
TT: Har du pratat med domaren?
– Ja. Han är jätteknäckt, så klart.
Enligt Stefan Johannesson ska händelsen nu utredas och domaren har fråntagits en allsvensk match han skulle ha dömt i veckan, enligt Expressen.
– Jag känner (honom) väldigt väl och jag vet att det inte ligger något rasistiskt bakom det där. Jag antar att Keita förstod det också eftersom han godtog ursäkten efter matchen. Men det försvarar ju inte på något sätt... att man säger på det sättet är, ett: jävligt konstigt, och två: helt oacceptabelt. Han får stå för vad han har sagt, säger Johannesson till TT.
TT: Kan det bli så att han inte får fortsätta som domare?
– Det vill jag inte uttala mig om.
Gå till toppen