Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronakrisen: Finland upphäver beredskapslag

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.Bild: Julien Warnand/AP/TT
Finland återgår till normal lagstiftning genom att inaktivera den så kallade beredskapslagen som tillämpats sedan den 17 mars med anledning av coronapandemin.
– Det finns inte längre epidemiologiska eller juridiska skäl för att tillämpa beredskapslagen. Undantagsförhållandet i landet kan därmed upphöra och vi övergår till normal lagstiftning, säger statsminister Sanna Marin.
Finland är inte längre i det nödläge som landet befann sig i mars då regeringen utlyste undantagstillstånd. Vissa begränsningar kommer ännu att finnas i samhället, men dessa kan genomföras med stöd i normal lagstiftning.
– I nuläget har vi bättre redskap att använda oss av också i normal lagstiftning om det skulle komma en andra våg, säger Marin.
Social- och hälsovårdsministeriet bedömer att det så kallade R-talet nu ligger på 0,7-0,8 i Finland, vilket innebär att en smittad person i genomsnitt sprider smittan vidare till färre än en person.
Gå till toppen