Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad låg Holmehus?

Holmehus hade adressen Kärleksgatan 6. Men det var inte ett ställe dit män sökte sig. Under 30 år var det ett kvinnohus.

Husets namn kan sättas i relation till industrimannen Frans Henrik Kockums "italienska" villa Holmen, längre söderut mot Rönneholmsvägen, som i sin tur tagit namn efter den holme som omgavs av ett vattentag – ursprungligen en gammal lertäkt – i fabrikörens romantiska park. Om sjön hade funnits kvar i våra dagar hade glassbutiken på Holmgatan legat på holmen.
Läs också Kärleksgatan – en rar väg
Läs också För 100 år sedan var Davidshall ett industriområde
Det är våren 1868. Springvattnet är på och vagnen är framkörd. På verandan står Thekla och Gottfried som håller minstingen Frans Henrik i famnen.Bild: Bild ur "Kameran minns – Fotografi i Malmö 1843-1870"– Sydsvenska Dagbladets årsbok 1964 – av okänd fotograf.
Läs också Kockums holme gav namn åt gata
Holmehus var ursprungligen uppfört som ett ritkontor åt verkstaden, men Frans Henrik Kockums son Gottfried (1838-1875) fick istället övertaga villan som disponentbostad som hem åt sig och sin unga hustru Thekla (född Fogelklou, 1846-1930). Villan låg ungefär där Kärleksgatan idag möter Jörgen Ankersgatan vid Davidshallstorg.
Gottfried Kockum blev inte gammal, blott 37 år. Från 1875 bodde Thekla ensam kvar med barnen. Av parets fyra barn dog lille Frans Henrik (i fars famn på bilden) redan som femåring och yngsta dottern blev bara drygt ett år gammal.
Holmehus – ”särskild vårdanstalt för nerv- och sinnessjuka fruntimmer”. Troligen är det Sophie Hermansson själv som syns på bilden, möjligen är det hon som står på trappan på baksidan vid vinterträdgården. Bild ur Malmö stads historia, volym 4.
År 1882 flyttade änkefrun med sina två barn och två pigor villan för en mer central våning. Holmehus såldes eller skrevs över på Sofia (Sophie) Augusta Fredrika Hermansson som i där öppnade ett vårdhem för privat vårdanstalt för kvinnor från högre samhällsklass.
Fröken Hermansson driver en pionjärverksamhet i sitt kvinnohus i drygt 30 år, fram till 1913. Samma år hade Kockums mekaniska verkstad lämnat området som skulle komma att förändras enligt kommande stadsplaner. Holmehus fanns kvar ytterligare några år innan det revs.
Läs också Holmehus – ”nippertanternas” hem på Kärleksgatan 6

Varför är husnumreringen på Föreningsgatan spegelvänd?

I de allra flesta fall är Malmös gatorna numrerade från ett och uppåt på höger sida och från två och uppåt på vänster sida. Men inte på Föreningsgatan. Där är det tvärtom. Hur kan det komma sig?
Normalt börjar de flesta gatorna sin numrering från sin mest centrala ände, utom i Gamla staden. Där löper numren oftast från norr till söder – men inte alltid (Bruksgatan är ett undantag) – och från öster till vänster.
Föreningsgatans lägsta nummer ligger alltså i dess västra ände, vid Triangeln. Men varför är jämn och udda sida segelvänd, undrar läsaren Michael Fabjancic?
Föreningsgatan österut från Kaptensgatans korsning troligen kring 1900, med Majorsgatan till vänster och Rosquistska stiftelsen till höger och korsande Amiralsgatan bortom det.
I sökande efter svar på frågan kan man gå till magistratens (den tidens kommunfullmäktige) protokoll från den 18 maj 1878. Under punkt 271 beslöts‚ efter en utredning av dåvarande stadsingenjör, att den så kallade Rörsjömarken framledes skulle benämnas Rörsjöstaden och "att af de stadsdelen från wester till öster genomlöpande hufvudgatorna den norra skulle benämnas 'Drottninggatan', den mellersta [...] 'Kungsgatan' och den södra gatan i sin hela utsträckning mellan förstäderna 'Föreningsgatan'".
Vidare beslöts att tvärgatorna från väster till öster skulle benämnas Kaptensgatan, Majorsgatan och Amiralsgatan. Men inget sades här om ordningen på husnumren. Men beslutet från 1878 visar på ett samband som kan kopplas till bildandet av Rörsjöstaden.
Kungsgatans numrering avviker nämligen på samma sätt som Föreningsgatan med jämna nummer på höger sida. Och på samma sätt förhöll det sig ursprungligen med Drottninggatan.
Vid den stora revideringen av gatunummer som skedde 1913 påverkades uppenbart varken Kungsgatan eller Föreningsgatan. Men någon gång blev numreringen omlagd på Drottninggatan. Idag löper numren där från Värnhem på öster till Regementsgatan i väster.

Vad föreställer gissebilden?

Testa dina kunskaper i Malmös historia. En bild, fyra frågor.
Välkommen att skicka in bilder, frågor och kommentarer till forsvunnamalmo@sydsvenskan.se
Gå till toppen