Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brist på jordgubbar = dyra midsommargubbar

Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarborden i år. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Det ser ut att bli färre jordgubbar på midsommarborden i år. De svenska odlarna får inte fram tillräckligt många jordgubbar och priserna stiger, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL.
– I fjol klarade vi av att ha 100 procent svenska jordgubbar. I år är det kanske 30 procent. Av tio pallar jordgubbar vi får in är sju importerade, säger Peter Bilic, inköpare på Fruktimporten Stockholm, till tidningen.
Han räknar med försäljningspriser runt 100 kronor litern i butikerna under torsdagen och på midsommarafton. Både för svenska och importerade jordgubbar.
De svenska bären, men också de tyska och polska, drabbades av frost i maj och efter det har kallt och mulet väder gjort att tillväxten aldrig riktigt kommit igång. De senaste dagarnas värme har inte heller räckt till för att produktionen ska möta efterfrågan.
I stället har en stor del av importen kommit från Belgien, med priser i nivå med svenska jordgubbar, skriver ATL.
Gå till toppen