Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Idrottsklubbar utreds för permitteringsfusk

Bidragsfusk i samband med vårens korttidspermitteringar misstänks vara utbrett bland företag. Ett flertal idrottsföreningar finns bland de arbetsgivare som utreds.

Tillväxtverket utreder idrottsföreningar för misstänkt fusk vid korttidspermitteringar. Arkivbild.Bild: Erik Mårtensson/TT
Tillväxtverket gör oanmälda platsbesök hos företag som misstänks för fusk. Det skriver SVT. De företag och föreningar som ertappas kan bli anmälda för bedrägeri.
Till och med den 12 juni hade närmare 75 000 ansökningar om korttidspermittering nått Tillväxtverket. Under de senaste tre månaderna har verket undersökt om skattepengarna används enligt reglerna. Över 2 000 misstänka fall utreds.
Bland dessa finns idrottsföreningar.
Kontrollen handlar bland annat om medarbetarna arbetat mer än vad de tillåts göra.
– Det finns företag i alla branscher, och däribland inom idrotten, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kvalitet och kontroll på Tillväxtverket till SVT.
Han utvecklar:
– Det vi kontrollerar är helt enkelt om man uppfyller villkoren för stöden. De som hamnat i utredningen är på grund av att vi funnit att uppgifterna inte stämmer eller att vi fått in tips som vi följer upp. Hittar vi inget fel kommer pengarna att betalas ut.
En mängd klubbar, främst på elitnivå, ansökte om korttidspermitteringar. Det rör sig bland annat om klubbar i allsvenskan, damallsvenskan och SHL.
Trots genomförda permitteringar värvade klubbarna spelare, vilket är möjligt.
– Så som stödet fungerar ska företag visa att man hamnat i någon form av akut kris till följd av coronapandemin. Men det är fortsatt möjligt att anställa om man kan visa att man behöver ersätta nyckelkompetenser som fått sluta, säger Richard Källstrand till SVT.
Gå till toppen