Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Inte för att jag vill ha en massa fruntimmer – men ett i alla fall”

Han är 52 år. Han längtar efter kärlek, men är fortfarande oskuld. Och vägen till en relation med en kvinna känns lång:
– Hur blir folk ihop? Jag fattar inte det.

Han är 52 år och har aldrig haft en nära relation med en kvinna: ”Mitt största problem är att jag inte vet vad jag ska säga. Hur man inleder ett samtal. Eller: Hur folk blir ihop. Jag fattar inte det.”Bild: Lars Brundin
Det är varmt ute, men fortfarande lite kallt i skuggan. Han har på sig ljusa shorts och t-shirt.
– Alla de som skiljer sig och genast hittar en ny partner, eller de som har flera på gång samtidig! Det stör mig otroligt, eftersom jag inte begriper hur de ständigt lyckas hitta och locka nya partner.
Han ser vanlig ut, kanske något yngre än sina 52 år. Det svåraste av allt är att inleda ett samtal och veta vad man ska säga, berättar han.
– Jag har väl tänkt att jag var ful. Eller att jag har några konstiga feromoner som stöter bort kvinnor.
Du har aldrig haft sex – om du träffar någon, kan du berätta det då?
– Ja, jag vet inte. Jag tror inte det. Av psykologen har jag fått rådet att jag ska vara ärlig.
Det blev liksom fel från början, tänker han.
– I grundskolan var jag ett särbegåvat barn. Jag behövde aldrig göra några läxor. Men socialt – ja, jag var inte världens smidigaste. Folk var antagligen också avundsjuka för att jag lärde mig saker utan ansträngning.
De som känner mig tycker att jag är en juste kille som säger roliga saker. Att jag är trevlig och smart – men varför händer det inget då?
Han blev mobbad på högstadiet. På gymnasiet hade han gett upp att ens försöka vara med i gemenskapen. Men sedan på högskolan kände han att det kunde vända. Redan på insparken kunde han slappna av och umgås med folk.
– Men det ledde aldrig till något intimt. Visst hände det att jag dansade med någon och hon smekte mig på ryggen. Men när jag gjorde detsamma, sa hon att det var bara på skoj.
Han har läst artikelserien om Incelmännen, och kände att han ville berätta att alla ensamma män inte hatar kvinnor, men också om ensamheten.
– De som känner mig tycker att jag är en juste kille som säger roliga saker. Att jag är trevlig och smart – men varför händer det inget då?
Läs också Sexrådgivaren: ”Detta är vanligare än man tror”
Vilka är det som lyckas träffa någon?
– Det är människor som har något som man inte kan sätta fingret på. Man märker att folk dras till dem. De har någon slags karisma. Så är det aldrig för mig. Inte för att jag vill ha en massa fruntimmer, men ett i alla fall.
Trots ett liv utan partner har han fått uppleva glädjen med att ha barn eftersom hans syster har en liten dotter.Bild: Lars Brundin
Han tycker att han har försökt – flera gånger – men det har aldrig fallit i god jord.
– När jag var yngre hade jag svårt att umgås med tjejer. Så är det inte nu.
För några år sedan började han umgås med en kvinnlig arbetskamrat även på fritiden. De hjälpte varandra i hemmet, gjorde utflykter och tränade tillsammans på gym.
– En gång sa hon: ”Gym ska vara bra ställen att hitta någon. Vi får se till att flirta när vi är här.” Jag ville ju träffa henne, så jag skickade ett tvetydigt alla hjärtans dagkort.
Sedan ville hon inte träffas mer. Ibland har han blivit brutalt avvisad – som om att det är ett brott att bli förälskad.
Det är ofta på jobbet det har varit nära. En gång skrev han ett brev till en kollega. Det blev nej, men de är fortfarande vänner. En annan gång blev en kollega intresserad av honom – men han kände att hon inte var rätt.
Det var också på jobbet han vågade berätta om sin ensamhet och oerfarenhet. Det var högt tryck under en period och arbetsgivaren hade tagit in en psykolog för att de skulle kunna få prata av sig. Den lilla arbetsgruppen var tajt och han kände sig trygg.
– Under en sådan terapi berättade jag. Efteråt sa kvinnorna i gruppen att det var modigt av mig. Inte en enda man kommenterade.
Han har sökt hjälp. Först tänkte han att det handlade om självförtroendet och besökte psykolog. Psykologen avslutade när hon tyckte att han mådde bra. Sedan testade han KBT-behandling.
– Det var bra för då kom jag igång och tog itu med saker. Jag fick olika läxor. Tyvärr var det bara femton gånger och sedan var det över. Jag var inte färdig då, alltså.
Jag har blivit ratad förut. Varför ska jag finnas där och bli ratad om och om igen?
Han har många kompisar som också befinner sig i samma kärlekslösa situation. Visst finns det lösningar som diskuteras. Som Tinder – det har han inte provat.
– Jag har blivit ratad förut. Varför ska jag finnas där och bli ratad om och om igen?
Istället blir det mycket pornografi, men lite närhet. Hans psykolog föreslog besök hos en prostituerad.
– Jag blev förvånad över förslaget. Jag har tänkt på det. Det känns äckligt. I Sverige är det förbjudet och det finns stora problem med trafficking.
Under en bilsemester i Europa körde han mot Köln. I Tyskland är prostitution lagligt och han tänkte kanske våga.
– Men det kändes inte bra. Jag passerade Köln.
Läs också ”Om du inte har en kvinna så får du låg status i samhället”
Läs också Lättare för fattiga män att bilda familj i dag än på sjuttiotalet
Läs också Incelbegreppet föddes i en stödgrupp för ensamma
Läs också Ett terrorhot men ingen riktig organisation
Läs också Före detta brottsutredaren skrev deckare om en incel
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen