Annons

Annons

Annons

Annons

Pandemins paradox

Politiker kritiska till hemligt nätverk som hjälper papperslösa

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ser risker med "missriktad välvilja" och vill att fler papperslösa utvisas. SD vill stoppa alla utbetalningar. Och M vill drar in försörjningsstödet till utvisningshotade barn.

Magnus Olsson (SD) “Detta är ett haveri som inte borde förvåna mig, men det var värre än vad jag kände till. Detta trots regeringens försäkran om att ett nej i asylprocessen är ett nej, görs inget åt problematiken"

Bild: Peter Frennesson

Annons

Sydsvenskan kunde i helgen berätta om ett delvis hemligt nätverk som skapat något av ett underjordiskt socialförsäkringssystem för papperslösa i Malmö. Nätverket, som består av en blandning av stora etablerade hjälporganisationer och små ideella föreningar, erbjuder allt från undervisning, ekonomiskt bistånd och bostadsförmedling till terapi och juridisk rådgivning.

Insatserna finansieras främst genom insamlingar och ideellt arbete, men också genom bidrag från såväl regeringen som Malmö stad.

Reportaget väcker reaktioner bland Malmös politiker.

Magnus Olsson (SD) beskriver det som ett "haveri" och vill stoppa alla utbetalningar till papperslösa:

"Man kan inte göra stopptecken med ena handen och vifta fram illegala med andra handen [...] Ska vi bekämpa det så kallade "svarta" Malmö måste detta stoppas. Ska Malmö på riktigt uppnå samhörighet och integration, måste detta stoppas"

Annons

Annons

Torbjörn Tegnhammar (M) håller med och lägger till att det är "direkt olämpligt" och "borde vara olagligt" att ge försörjningsstöd till människor som saknar asylskäl – även till barn.

Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar: "Att Malmö stad aktivt finansierar att förhindra utvisningar är ett direkt trots mot rättsstaten"

Bild: Hussein El-alawi

"Vi kan inte ha parallella rättssystem i Sverige där staten via fristående domstolar fastslår att personer saknar skyddsskäl och ska återvända till sina hemländer, samtidigt som Malmö stad understödjer att rättsstatens beslut inte verkställs. Detta bidrar till ett skuggsamhälle där barn förpassas till ett fruktansvärt utanförskap."

Kommunalrådet Emma-Lina Johansson (V) hyllar däremot nätverket:

"Vi i Vänsterpartiet är glada för den solidaritet Malmöbor, civilsamhället och föreningar uppvisar gentemot medmänniskor som befinner sig i en oerhört svår situation".

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) uttrycker förståelse för de som hjälper människor i nöd, men varnar för att "missriktad välvilja kan skapa strukturer där folk far illa". Hon nämner EU-migrantlägret i Sorgenfri som ett exempel på det.

– Där levde många under miserabla förhållanden och ändå fanns krafter som kämpade för att de skulle få bo kvar. Som företrädare för samhället säger jag att vi inte kan acceptera att ett skuggsamhälle med usla villkor växer fram mitt framför ögonen på oss.

Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh vill att fler papperslösa utvisas.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Hon tycker att Stadsmissionen, Röda korset och andra organisationer som får ekonomiskt stöd av Malmö stad gör ett viktigt jobb och undviker att recensera deras arbete med papperslösa.

Men hon är desto tydligare med att välfärden inte är till för alla.

– De som inte har rätt att vara här ska avvisas från landet. Det är ett tydligt ställningstagande och en garant för att upprätthålla asylrätten och legitimiteten för hela välfärdssamhället.

Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att Malmö stad skärpt riktlinjerna när det gäller nödstöd till papperslösa. Men på en punkt sticker Malmö fortfarande ut, medger hon. Papperslösa barn har rätt till ekonomiskt bistånd enligt full norm.

– Barn kan aldrig ställas ansvariga för att föräldrar uppehåller sig i landet mot fattade beslut. Och då behöver vi säkerställa att de barn som tar del av undervisningen i våra klassrum inte är hungriga och inte saknar kläder.

Men det innebär väl ett indirekt stöd också till deras föräldrar?

– I allt socialt arbete ser man tydligt att barn lever sina liv med de vuxnas beslut. Vi måste säkra barnrättsperspektivet men samtidigt vara tydliga med att vuxna är ansvariga för sina beslut.

Marie är aktiv i Asylgruppen, Stöttepelaren och Maracana

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Marie, som är aktiv i Asylgruppen, Stöttepelaren och Maracana, anser att Malmöpolitikerna är naiva om de tror att skuggsamhället försvinna genom ”hårdare tag”.

– Vad kan vara hårdare än ett land där IS och talibanerna slåss om herraväldet? Där våld och korruption genomsyrar vardagen?

– Skuggsamhället har alltid funnits. Vem som befinner sig där har varierat. Så fråga makthavarna vad de gör för att bryta mönstret? De som svarar ”hårdare tag” kommer aldrig att vara en del av lösningen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan