Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sexrådgivaren om ofrivillig ensamhet: ”Vanligare än man tror”

Har man blivit avvisad skapar det inre konflikter. Dessa måste tas om hand – men sedan finns det en lösning.
– Det är inget fel på dig. Det är inte så att du ska leva ditt liv ensam, säger Marie Grönberg, diplomerad sexrådgivare.

”Du är inte ensam, detta är vanligare än man tror. Längtan efter kärlek är stark och känslan av utanförskap större än man tror”, säger Marie Grönberg, diplomerad sexrådgivare om vår intervjuade mans situation.Bild: Privat
Hon har läst intervjun med den 52-årige mannen som fortfarande är oskuld. Hon ser en modig person som vågar berätta om sin längtan och sin oerfarenhet.
Varför förblir vissa människor ensamma?
– Det kan vara så att man har blivit hårt avvisad någon gång. Och då hamnar man i sådana situationer hela tiden, tills man har gjort upp med sina inre konflikter, säger Marie Grönberg.
Läs också ”Inte för att jag vill ha en massa fruntimmer – men ett i alla fall”
Vägen ur detta är att arbeta med sina känslor på ett undermedvetet plan. Inte bara i samtal, utan också genom att känna dem och att våga stanna i känslan.
– Att förändra sig är ett arbete – ett inre arbete. Som att du börjar på ett nytt jobb och vill jobba dig uppåt. Det är samma sak, men detta är på insidan.
Han har problem med att inleda samtal med kvinnor – hur löser man det?
– När man inte känner sig själv, hur ska man då veta hur man ska vara mot en kvinna?
Dejtingtjänster kan vara ett sätt att få kontakt med och närma sig någon lite försiktigt, men risken är att det blir ytligt, menar sexrådgivaren Marie Grönberg.Bild: Patrik Renmark
Kan Tinder vara en lösning?
– Visst om man är blyg kan det vara en fördel att prata med en kvinna på lite avstånd och få igång en konversation. Men min erfarenhet av dejtingappar är att det leder till många ytliga relationer, så tveksamt i detta fall.
Vad säger du om rådet att gå till en prostituerad?
– Enligt mig skapar det bara större problem, säger Marie Grönberg.
Det finns ingen enkel lösning utan det handlar om hårt arbete, men det finns ett ljus i tunneln: Man kommer vidare när de inre konflikterna är lösta.
– Du kommer själv att komma på vad du behöver och vad du ska göra och säga. Med rätt hjälp kan du finna en kvinna och dela ditt liv med.
Läs också ”Om du inte har en kvinna så får du låg status i samhället”
Läs också Lättare för fattiga män att bilda familj i dag än på sjuttiotalet
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen