Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storbritannien ger ny medicin mot covid-19

Storbritannien kommer med omedelbar verkan att börja behandla coronapatienter med kortisonet dexametason – ett befintligt läkemedel som har visat lovande resultat. – Dexametason är billigt, finns på hyllorna, och kan användas omedelbart för att rädda liv världen över, säger Peter Horby vid Oxford University.

På bilden syns en ask Dectancyl, ett läkemedel som innehåller dexametason.Bild: Bertrand Guay/AFP/TT
Den brittiska hälsoministern Matt Hancock meddelar i ett videoinspelat uttalande att sjukvården omedelbart ska börja behandla covid-19-patienter med dexametason. Storbritannien började hamstra dexametason för tre månader sedan när de första indikationerna kom på att läkemedlet fungerar som behandling mot sjukdomen, och har nu 200 000 behandlingar att sätta in, enligt Hancock.
– Vi började hamstra dexametason i mars, eftersom vi då upptäckte de tidiga tecknen på dess potential, säger Hancock i uttalandet.
Kortison är en steroid som dämpar inflammation i kroppen.
Patrick Vallance, regeringens vetenskaplige chefsrådgivare, är lyrisk.
– Det här är oerhörda nyheter i dag från behandlingsstudien som visar att dexametason är det första läkemedlet som minskar dödligheten i covid-19. Det är särskilt spännande eftersom det är ett billigt läkemedel som finns brett tillgängligt, säger Vallance enligt The Guardian.
Enligt en läkemedelsstudie vid Oxford University, vars resultat offentliggjordes på tisdagen, minskade dexametason dödligheten med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator, och minskade dödligheten med en femtedel bland dem som behandlades med syrgas.
Läkemedlet bidrar därmed på egen hand till att en av åtta av patienterna med respirator, som annars hade dött, nu överlever. Motsvarande effekt för patienter som får syrgas är att en av 25 som annars hade dött nu överlever, enligt forskarna.
Fler än 2 000 svårt sjuka covid-19-patienter ingick i studien, tillsammans med en kontrollgrupp på 4 000 patienter som inte tog del av behandlingen.
– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig öka överlevnaden i covid-19. Det här är ett extremt välkommet resultat, säger Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford University.
– Detta är ett läkemedel som finns tillgängligt på global nivå. Det är inte ett dyrt läkemedel, det är väldigt viktigt, säger Horby till The Guardian.
Gå till toppen