Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuff arbetsmarknad för sommarjobbare

Med hög arbetslöshet och en svår situation för flera branscher som normalt tar in många säsongsarbetare kan det bli en tuff arbetsmarknad för unga som vill sommarjobba. – Det kan vara så att man är så tacksam för att få sommarjobba att man tackar ja till allt, säger Josefin Johansson, ungsekreterare på LO.

Enligt LO finns flest arbetstillfällen inom yrken som kan göras utomhus, som parkförvaltning. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Under måndagen kom nya, dystra siffror från Arbetsförmedlingen. Totalt sett är 8,8 procent av arbetskraften utan jobb. För de mellan 18 och 24 år är siffran ännu högre: 12,2 procent.
Dessutom är antalet utannonserade sommarjobb bara hälften så många som i fjol. Coronapandemin har gjort att flera branscher som normalt tar in många sommarjobbare i år tar betydligt färre. Det gäller exempelvis turistnäringen och nöjesfält.
Det innebär enligt Josefin Johansson att man får vara beredd att ta andra jobb än man förväntat sig.
– Alla typer av utomhusjobb, som skogsplantering och parkförvaltning, får man söka efter. Det kanske inte är de jobben alla vill ha, men vill man ha en inkomst i sommar får man nog tänka sig något utanför det man tänkt sig.
På LO finns också en oro över att den tuffa arbetsmarknaden kommer göra det svårare för sommarjobbare att säga ifrån om något är fel på arbetsplatsen.
– Jag tror att många arbetsgivare kommer vara kreativa, för att uttrycka det diplomatiskt. Det är framför allt ungdomar som blir utsatta, det är ofta deras första jobb och de känner inte till sina rättigheter. Då säger man heller inte nej, och det kan vara så att man är så tacksam för att få sommarjobba att man tackar ja till allt, säger Josefin Johansson.
Hon tillägger att de flesta arbetsgivare i Sverige sköter sig, men att hon i sin position i facket oftast kommer i kontakt med de sämre arbetsgivarna.
– Risken är framför allt att man tackar ja till gratis provjobb när arbetsgivarna har det tufft. Det är viktigt att man får en avlönad provanställning och att det finns papper på det, så man täcks av alla försäkringar, säger Johansson.
Fakta

LO:s tips till unga sommarjobbare

LO:s Ungsekreterare Josefin Johansson ger följande tips till den som är ung och ovan vid arbetsmarknaden, men som ska jobba i sommar.

Skriv alltid papper på allt. Det glöms ofta, men med anställningsavtal så blir allt tydligt. Muntliga avtal kan alltid missuppfattas.

Kolla om arbetsplatsen har kollektivavtal, för då gäller försäkringar om något händer. Även på världens säkraste arbetsplats kan man ramla och slå sig.

Håll koll på din lönespecifikation och se till att lönen stämmer med det ni kommer överens om och att skatten stämmer så du inte får en skatteskuld, och se till att semesterersättning ingår.

Gå inte med på att jobba svart. För då finns inga försäkringar eller skydd, och du kan få en skattesmäll.

Gå till toppen