Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vatten vinner Lommabornas hjärtan

Lomma är Sveriges bästa boendekommun, enligt tidskriften Fokus som listar en lång rad skäl.
Frågar man Lommaborna själva är det framför allt närheten till havet som får dem att trivas i hemkommunen.

Erik Sköld flyttade från Uppsala till sin frus uppväxtort Lomma för fyra år sedan. ”Det är bra att bo här eftersom här finns all basservice man behöver, som matbutiker, kaféer och frisörer, samtidigt som det är lätt att ta sig till både Malmö och Lund”, säger han.Bild: Mats Amnell
Varje år rankar tidningen Fokus landets kommuner efter ett stort antal parametrar inom ett tiotal delområden, som exempelvis demografisk utveckling, bostadsmarknad, utbildning, kommunal ekonomi, miljö och trygghet.
Alla kriterier poängsätts och sammanställs till en sammanfattande rankningslista där Lomma alltså hamnar i topp i år. Kommunen noterar genomgående starka placeringar i alla kategorier utom bostadsmarknaden, där bostadsbrist och höga boendekostnader drar ned resultatet.
De starkaste placeringarna finns i kategorierna för goda skolresultat och bra miljö.
”Vad som är bäst? Glasskiosken, tennisklubben och havet”, säger Sara och Liv Solem. Familjen flyttade till Bjärred från Malmö för cirka 13 år sedan för att komma närmare naturen och för att skolorna här känns trygga och bra.Bild: Mats Amnell
Mycket känns igen när Sydsvenskan frågade Lommabor om vad som är bäst med deras hemkommun. Vacker natur, bra kommunikationer, god lokal service, bra skolor och trygg småstadskänsla är återkommande omdömen.
Men störst dragningskraft tycks ändå närhet till havet ha.
Ylva Hedlund, som sitter med en glass i handen och tittar ut över hamnen, verkar kunna räkna upp hur många fördelar som helst med Lomma kommun. Hit flyttade hon från Sollentuna för åtta år sedan.
– Så här på sommaren känns det som om att vara på semester nere vid Medelhavet.
– Jag har alltid tyckt om Skåne eftersom vi ofta var här när jag var liten. Att det blev just Lomma berodde på att min bror bor här. Och att det är nära till havet, säger hon.
Lommaborna i sig själva tycks också vara ett skäl att flytta hit.
– Människor är vänligare här, hälsar på varandra och stannar och pratar när man är ute med hunden. Jag har fått fler vänner här än vad jag någonsin hade i Sollentuna, säger Ylva Hedlund.
Sällskapet Anders Walterström flyttade hit från Malmö för 16 år sedan. Innan dess kom han ofta hit för att gå på stränderna och vara ute i naturen med hunden. När ett lämpligt hus blev till salu slutade det hela med att han själv blev Lommabo.
Ylva Hedlund och Anders Walterström är inflyttade Lommabor från Sollentuna och Malmö. ”Människor är vänligare här, hälsar på varandra och stannar och pratar när man är ute med hunden. Jag har fått fler vänner här än vad jag någonsin hade i Sollentuna”, säger Ylva Hedlund.Bild: Mats Amnell

Så rankas kommunerna i sydvästra Skåne

KommunPlaceringStarkastSvagast
Lomma1Miljö, utbildningBostäder
Vellinge7Arbetsmarknad, socialt och hälsaBostäder
Staffanstorp23Kommunal ekonomiKultur/fritid
Svedala34MiljöBostäder
Lund41MiljöTrygghet
Kävlinge 73Socialt och hälsaKultur/fritid
Burlöv236Kommunal ekonomiTrygghet
Malmö244Demokrati/jämställdhetTrygghet
Rankningen av landets 290 kommuner har gjorts av tidskriften Fokus genom att en lång rad faktorer bedömts. Tabellen visar placering samt varje kommuns starkaste och svagaste sidor.
Gå till toppen