Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karlskronabor kan få havsvatten i glaset

Karlskrona kommun börjar blicka mot havet för dricksvatten. Arkivbild.Bild: CHRISTINE OLSSON/TT
Bristen på vatten kan i framtiden bli så stor att invånarna i Karlskrona kan få dricka renat havsvatten. Kommunen undersöker just nu om möjligheten att bygga ett nytt vattenverk där havsvatten tas upp, avsaltas och renas, rapporterar P4 Blekinge.
– Med tekniken som finns i dag så är det en gångbar aktör på marknaden. Det smakar som vilket vatten som helst, säger Ola Gren, VA-chef i Karlskrona kommun, till P4 Blekinge
Han menar att dagens vattenverk en dag inte kommer att räcka till alla invånare.
– Det kommer bli bevattningsförbud och hårdare restriktioner för vad man får använda vattnet till. Någonstans någon gång tryter det och då har vi inte vatten till alla, säger han.
På flera andra håll i landet är bristen på vatten ett faktum. Sedan tidigare har en rad kommuner i södra Sverige slagit larm om vattennivåerna. Ett tiotal kommuner, exempelvis Båstad, Flen, Gotland, Katrineholm, Simrishamn och Ydre har redan infört bevattningsförbud i olika utsträckning.
Gå till toppen