Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man törstade ihjäl i häktet – chef döms

En avdelningschef på ett häkte har dömts för tjänstefel av Svea hovrätt efter det att en häktad man i 20-årsåldern dött av törst 2017, rapporterar Ekot. Avdelningschefen friades tidigare i tingsrätten.

En chef på ett häkte döms för tjänstefel efter att en intagen dött av uttorkning. Arkivbild.Bild: Per Danielsson/TT
Det var 2017 som en man i 20-årsåldern häktades, misstänkt för rån. Mannen mådde därefter allt sämre under de drygt två veckorna i häktet. Han led av psykiska problem och slängde den mat och dryck som han fick till sig. Vattnet i cellen som mannen var inlåst i stängdes av i längre perioder.
När det till slut beslutades att han skulle få vård var det för sent, och mannen dog av uttorkning på väg till sjukhuset. Nu har den ansvarige avdelningschefen på häktet dömts för tjänstefel.
Personal på häktet har vittnat om att de informerat chefen om att allt inte stod rätt till med den intagne. Häkteschefen har dock hävdat att han trodde att mannen åt och drack.
Hovrätten pekar på brister i hela kedjan från omständigheterna i häktet till när mannen till slut skulle flyttas för att få vård. Men chefens oaktsamhet var enligt hovrätten en bidragande orsak till att mannen dog.
Avdelningschefen friades av tingsrätten i januari 2019, då han stod åtalad för vållande till annans död alternativt tjänstefel, men domen överklagades.
Han frias däremot från vållande till annans död, som han också stod åtalad för.
Gå till toppen