Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättspsykiatrisk vård för knivmord i Borås

En 21-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för knivmord på en man i 70-årsåldern i Borås i februari. 21-åringen uppger att han varit psykiskt sjuk i flera år, men inte fått den hjälp han behövde.

En man i 70-årsåldern blev knivdödad i Borås i vintras. Nu döms en ung man till rättspsykiatrisk vård för mordet. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Mordet skedde utomhus en förmiddag, i ett villaområde nära en skola. Flera elever på högstadiet blev vittnen till dådet.
21-åringen medger att han utfört gärningen – men nekar till brott, eftersom han säger sig ha saknat uppsåt att döda.
Han döms av Borås tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Den dömde hade inte kunnat sova natten före mordet, och mådde dåligt när han kommit till skolan. Han åkte hem, tog med sig en kniv och gick ut.
Efter en stund fick 21-åringen syn på en äldre man som han följde efter och till slut kom i kapp, har han berättat. Mannen i 70-årsåldern, som blev upphunnen, dödades med en rad knivhugg.
När 21-åringen kom hem igen efter dådet var han rädd, kräktes och hörde röster som sade ”nu har du förstört allting”, uppger han själv.
Enligt tingsrätten måste det våldsamma angreppet ha kommit helt överraskande för den äldre mannen, som inte hade någon chans att försvara sig.
Gå till toppen