Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Skattepengar till fuskbolag visar hur rutinerna brister.

Ombyggnaden av Helsingborgs lasarett.Bild: Björn Lilja
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Svartanställda utländska arbetare river asbest och sover på lastpallar i mögliga industrilokaler. Rivningsföretagets ägare kör supersportbilar och får lukrativa kontrakt, trots en bakgrund med flera konkurser och skattefusk för miljoner.
Det påminner om scenariot i någon gammal gangsterfilm, men är dessvärre en verklig bild från byggbranschen idag. Till råga på allt handlar det om hantering av skånska skattepengar.
Det finns mycket uppseendeväckande i den ingående granskning av företaget Dobax som tidningen har gjort. Men mest förvånande är inte hur oseriösa entreprenörer cyniskt utnyttjar arbetskraft och struntar i lagar och regler. Det verkligt anmärkningsvärda är att de har kommit undan med det, år efter år, gång på gång. Och detta också vid stora byggen där det offentliga har stått för notan.
Dobax har anlitats vid ombyggnaden av Helsingborgs lasarett som beräknas kosta Region Skåne över sex miljarder kronor. Men bolaget har även utfört arbeten åt Landskrona kommun, Klippans kommun och Bjuvs kommun. Därtill har andra företag som drivits av personerna bakom Dobax arbetat på byggen som betalats av Ängelholms kommun, Helsingborgs kommun och Hässleholms kommun.
Bolaget betalade i fjol in arbetsgivaravgifter för i genomsnitt två personer, men verkar ha sysselsatt betydligt fler än så. Det har fackförbundet Byggnads noterat. Därför borde egentligen ett telefonsamtal till facket ha räckt för att sätta stopp för mer fusk. Till följd av tecknen på oegentligheter ger Byggnads inte generella godkännanden för Dobax att fungera som underentreprenör.
Men det gäller förstås att rätt personer fattar misstankar och agerar. I det här fallet tycks ansvaret för att göra en nödvändig granskning ha fallit mellan stolarna.
Det stora, väletablerade byggföretaget som anlitat Dobax som underentreprenör anser sig ha fått garantier för att regelverket skulle följas. Regionen försäkrar i sin tur att den endast vill anlita seriösa bolag som följer alla lagar och regler.
Den ursprungliga uppdragsgivaren får förstås mindre kontrollmöjligheter när det tas in underentreprenörer i flera led. Men som ordföranden för Byggnadsarbetarförbundet i Skåne, Jonas Sjöberg, säger till tidningen får de offentliga beställarna inte vara naiva. Kommuner hör sällan av sig till facket med frågor om ett anbud verkar för lågt.
Kanske skulle en så enkel rutin vid offentlig upphandling kunna göra stor skillnad. Att betydligt mer måste göras mot byggbranschens fusk med skattepengar är i alla fall alldeles uppenbart. Fallet med Dobax verkar tyvärr vara långtifrån unikt.
När fyra kommunala fastighetsbolag granskade obligatoriska handlingar på arton byggarbetsplatser klarade sig bara en utan anmärkning. En.
Det handlar om väldiga summor. Under 2017 betalade stat, kommuner och regioner ut 109 miljarder kronor till olika byggverksamheter. Samtidigt visar en undersökning från Arbetsmiljöverket att 40 procent av byggföretagen anser att det är liten risk att bli upptäckt vid fusk med löner och arbetstider. Då kan ingen vara förvånad över att det myglas. Men med undantag av skrupelfria ägare till skumraskbolag förlorar alla på att regelverk inte följs.
Att arbetare far illa är allvarligt i sig, men det handlar om mer än så. Seriösa entreprenörer får svårt att konkurrera och medan pengar sparas på att ta orimligt låga anbud förlorar det offentliga i skatt när det används svart arbetskraft.
Rutiner och kontrollfunktioner måste uppenbart stramas upp. Intervjusvar från dem som anlitat Dobax tyder på en oklar ansvarsfördelning: de är eniga om att ett stort misstag begåtts, men tycks anse att det beror på någon annan än de själva.
Så går skattepengar rakt in i den svarta ekonomin. Det borde givetvis aldrig få hända.
Gå till toppen