Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Grundläggande mänskliga rättigheter gäller även människor i papperslöshet

Vi representerar idéburna organisationer som arbetar professionellt och långsiktigt för ett socialt hållbart Malmö och vi känner inte igen oss i den bild som målas upp, skriver företrädare för fem organisationer.Bild: isabell Höjman/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Att leva i papperslöshet innebär att vistas i ett land utan tillstånd. Men att inte ha tillstånd att vistas i Sverige betyder inte att du saknar rättigheter. Sverige har valt att vara ett humanitärt samhälle, där alla som vistas har vissa grundläggande rättigheter. Detta är något vi ska värna och vara stolta över.
När lagstiftning stramats åt och det blivit allt svårare att stanna i Sverige som papperslös har det inte lett till ett ökat återvändande. Istället ser vi en större nöd och ett mer omfattande utanförskap med svåra konsekvenser för både individen och samhället i stort. I artikeln ”Hemligt nätverk har gjort Malmö till fristad för papperslösa” i Sydsvenskan den 14 juni framstår vårt arbete som något som sker i det fördolda, och utmålas nu i den politiska debatten som något tvivelaktigt.
Vi representerar idéburna organisationer som arbetar professionellt och långsiktigt för ett socialt hållbart Malmö och vi känner inte igen oss i den bild som målas upp. Vårt arbete med människor i papperslös situation sker i transparens och i enlighet med lagar och regler. Enskildas engagemang kan vi inte svara för, bara konstatera att det i grunden är positivt när människor tar ansvar för ett medmänskligt samhälle – så länge det görs utan att någon skadas eller lagar bryts. Vi är stolta över att vi genom åren lyckats bygga upp ett professionellt samarbete som ger oss möjlighet att använda skattemedel och andra bidrag effektivt.
Att regeringens stöd till unga i hemlöshet och Malmö stads nödbistånd även går till människor i papperslöshet tyder inte på en ”ambivalens”, utan innebär att vi är ett land som både kan tillämpa gällande asyllagstiftning och tillgodoser grundläggande mänskliga rättigheter. Det är alltså ingen paradox utan eftersträvansvärt i ett medmänskligt och socialt hållbart samhälle.
När någon vänder sig till oss är inte migrationsstatusen avgörande, utan nöden. Vi hjälper medmänniskor med beroende, trots att det är olagligt att använda droger, och ja vi hjälper människor som befinner sig i så kallad papperslöshet, som fått avslag på sin asylansökan men inte kan eller vågar återvända. Papperslöshet är inget konstant tillstånd, du kan vara papperslös en period för att åter komma in i asylprocessen, beviljas förnyat arbetstillstånd eller på annat sätt få uppehållstillstånd. Som vuxen har du rätt till vård som inte kan vänta, och i ett fåtal kommuner har du också rätt att söka nödstöd för basala behov. Barn som lever i papperslöshet ska ha samma rättigheter som andra barn, vilket understryks av att Sverige gjort barnkonventionen till lag. Trots detta lever papperslösa människor och deras barn i stor nöd, och här spelar civilsamhället en viktig roll.
Som idéburna organisationer är vår uppgift att finnas till hands där maskorna i samhällets skyddsnät är för stora, vi kan fånga upp människor som fallit igenom och på så sätt se till att grundläggande mänskliga rättigheter uppfylls. I detta arbete frågar vi inte efter papper, utan ser människor som de är, där de är. Det innebär inte att vi obstruerar mot utvisningsbeslut, utan vi arbetar professionellt för att komplettera samhällets ansvar för grundläggande mänskliga rättigheter.
Lena Wetterskog Sjöstedt Direktor Skåne Stadsmission
Ninni Smedberg Arbetsledande diakon Svenska kyrkan Malmö
Aida Al Akrawi Fryshuset Syd
Kenneth Brusquini Ordförande Röda Korset Malmökretsen
Sara Svensson Regionchef Rädda Barnen region syd

Sydsvenskan svarar:

I Sydsvenskans reportage ”Hemligt nätverk har gjort Malmö till fristad för papperslösa” skildrar vi hur papperslösa får hjälp av ett nätverk av små och stora organisationer i Malmö. Det rör sig om att få matpengar, juridisk hjälp, stödsamtal och undervisning. I vårt reportage visar vi med konkreta exempel på hur arbetet, av hänsyn till de papperslösa, sker under visst hemlighetsmakeri: att möten sker med kort varsel på olika platser, att skolan är på hemlig adress och att alla får veta var nödutgångar finns om gränspolisen skulle dyka upp. Vi har aldrig påstått att denna verksamhet ”sker i det fördolda”.
Camilla Sylvan Redaktionschef
Gå till toppen