Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomma butikslokaler fylls med konst – från Möllan till Västra hamnen

Vad ska man göra med alla butikslokaler som står tomma runt om i Malmö? Fyll dem med konst, menar scenografen och arkitekten Jeanette Gostomski. Nystartade Urban window gallery sträcker sig från Folkets park till Västra hamnen – och låter lokala konstnärer, dansare och poeter flytta in i lokaler som annars står outnyttjade.

Jeanette Gostomski förbereder sin installation i en tidigare tom butikslokal på Södertull.Bild: Sally Wahlstedt
Jeanette Gostomski balanserar på stegen medan hon fäster en stor ballong i taket. Hon är i full gång med att bygga upp sin installation i den gamla Solo-butiken på Södertull. Kluster av vita ballonger ska hängas upp, ljuset ska fixas och golvet täckas av metallskivor för att skapa en illusion av vatten. Samtidigt fylls tolv andra lokaler runt om i staden av konst.
Jeanette Gostomski har nycklar till totalt tjugo tomma lokaler – varav tretton redan är fyllda med konst. De resterande kommer att fyllas på efter hand. Urban window gallery invigdes den 17 juni och kommer att finnas på plats till och med att Malmö gallerivecka avslutas den 27 september.
Målet är att låta Malmöbor njuta av konst, och konstnärer att visa sina verk – även under coronapandemin.
– Alla evenemang lades ner, allt bara dog under våren. Jag funderade mycket på hur man skulle kunna hålla igång kulturlivet ändå. Vi får ju fortfarande lov att vara utomhus, så där uppstod idén, säger Jeanette Gostomski.
Hon bor själv i Västra hamnen och ville skapa en konstvandring som sträckte sig därifrån till Möllevången. Hon tog kontakt med flera av Malmös fastighetsägare och fick med sig ett tiotal aktörer. Satsningen finansieras av fastighetsägare, kommun och VA Syd.
Bland kreatörerna som deltar finns bland andra skulptören Camilla Eklund, konstnären Olof Behrens, poeten August Martinsson och keramikern Karolina Brobäck. En film med Skånes dansteater visas på centralstationen och Malmö opera ställer ut kostymer i sin foajé.
– Responsen från kreatörerna har varit jättebra, vi har ju förlorat alla våra föreställningar, utställningar och turnéer. Många hade dessutom redan färdiga verk hemma. Jag har valt ut en massa olika kreatörer, det blir inte bara konst utan även poesi, keramik och inspelningar av dans, säger Jeanette Gostomski.
Jeanette Gostomski i konstcontainern i Folkets park.Bild: Sally Wahlstedt
Många av verken syns i butikslokaler och skyltfönster, men i Folkets park har Karolina Brobäcks keramik och August Martinssons poesi fått flytta in i en glascontainer.
– Jag står för helheten och har tittat på vilken konstnär som passar var och vad man kan göra i lokalen för att förstärka och lyfta fram just det verket, säger Jeanette Gostomski.
Urban window gallery är ett organiskt projekt där fönster, konst och konstnärer kommer att förändras efter hand. På projektets hemsida och Instagramkonto uppdaterar Jeanette Gostomski vilka platser och konstnärer som är aktuella just nu.
I höst finns planer på att eventuellt utöka konststråket vidare genom andra delar av stan. Jeanette Gostomski öppnar även för att innehållet kan komma att ändras i takt med att restriktionerna släpper. Kanske kommer Urban window gallery då kunna rymma liveframträdanden som dans och musik.
– Jag tror att en sådan här satsning hade hänt förr eller senare, men det känns som att covid påskyndade processen, säger Jeanette Gostomski.
Gå till toppen