Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vräkningar av barnfamiljer ökar – igen

Antalet vräkningar av barnfamiljer och bland unga ökar.Bild: Jessica Gow/TT
Antalet barnfamiljer som vräks ökar igen, enligt en analys från Barnombudsmannen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Förra året berördes 467 barn i samband med vräkningar, vilket är en ökning med 19 ärenden jämfört med 2018. Då drabbades 448 barn.
Även bland unga i åldrarna 18–24 år ökar antalet vräkningar, efter att ha minskat under ett antal år. Mellan 2012 och 2017 minskade antalet unga som vräks från 243 personer till 123, för att sedan öka till 143 personer 2019.
Barnombudsmannen och MUCF tror att det kan krävas extra insatser för att förhindra vräkningar i spåren av coronapandemin.
”Många unga riskerar att hamna i en situation utan arbete eller studier, vilket på sikt kan leda till att fler unga hotas av vräkning eller vräks från sina bostäder. Utvecklingen är oerhört allvarlig”, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen