Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU fördömer polisvåld och rasism

EU-parlamentet fördömer rasism och polisvåld i en resolution antagen på midsommarafton. Arkivbild.Bild: Fredrik Persson/TT
EU-parlamentet fördömer rasism och polisvåld i USA genom en resolution som antogs på midsommarafton.
I resolutionen uppmanas USA:s regering att vidta åtgärder för att ta itu med den strukturella rasismen i landet. Samtidigt erkänner EU att problemen även finns i Europa.
Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke kallar markeringen historisk.
”Det är en stor seger att vi gröna tillsammans med de progressiva krafterna i EU-parlamentet har kunnat enats i ett kraftfullt fördömande av rasismen och dess förödande konsekvenser såväl i USA, som här i EU:s medlemsländer”, säger hon i ett pressmeddelande.
Resolutionen har lagts fram med bakgrund av protestvågen som svept över världen efter afroamerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis.
Resolutionen stöttades av vänstern, de liberala, socialdemokratiska, gröna och kristdemokratiska grupperna.
”Europaparlamentet visar nu med all önskvärd tydlighet att vi fördömer rasismen och polisvåldet i USA. Det är uppenbart att vårt grannland i väst har djupgående problem med strukturell rasism, bland annat i sin poliskår, och att de måste vidta grundliga åtgärder kring detta”, säger Abir Al-Sahlani (C) i ett pressmeddelande.
Gå till toppen