Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hockeyspelare vittnar om fasansfulla övergrepp

Motbjudande uppgifter skakar kanadensisk juniorishockey. Två före detta spelare vittnar om att minderåriga spelare återkommande utsatts för mobbning, fysiska och verbala trakasserier, misshandel, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Nu stämmer de Canadian Hockey League (CHL).

Daniel Carcillo, Stanley Cup-mästare med Chicago 2013, är en av de två spelare som vittnar om hemska övergrepp i kanadensisk juniorhockey. Arkivbild.Bild: Charles Rex Arbogast
Det är sajten The Hockey News som har tagit del av den stämningsansökan som innehåller de mycket allvarliga anklagelserna. Rättegången inleddes i Toronto på torsdagen efter att två före detta CHL-spelare, Daniel Carcillo och Garrett Taylor, uppgett att unga spelare, i åldern 15–17 år, rutinmässigt har blivit föremål för psykisk nedbrytning och olika former av fysiska och sexuella övergrepp.
Nu har Carcillo och Taylor stämt de tre kanadensiska juniorishockeyligorna Western League, Ontario League och Quebec League som alla går under paraplyorganisationen Canadian Hockey League.
Enligt Daniel Carcillo, 35, och Garrett Taylor, 29 – den förstnämnde med en mångårig och framgångsrik karriär i NHL – ska de bland annat ha tvingats onanera inför sina lagkamrater och tränare och tvingats till att sexuellt trakassera andra spelare i laget. De påstår även att de har tvingats svälja saliv, urin, sperma och avföring från andra spelare och dessutom tvingats ha sex med djur.
Utöver detta uppger de att spelare fått tunga objekt fastbundna till sina könsorgan, som dessutom ska ha doppats i giftiga vätskor. De ska även ha fått föremål som hockeyklubbor och kvastar intryckta i sina anus.
Enligt anklagelserna ska spelare dessutom ha tvingats konsumera alkohol och droger.
Daniel Carcillo spelade fyra säsonger för Sarnia Sting och Mississauga IceDogs i Ontario Hockey League innan han blev proffs och bland annat vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks säsongen 2012–2013. Sedan han avslutade karriären har han gjort sig känd som en frispråkig företrädare för spelares rättigheter och mentala hälsa.
Han uppger att han var föremål för ”nästan konstanta och upprepade övergrepp” när han spelade för Sarnia Sting 2002–2003. Ingenting ska ha gjorts för att skydda honom eller hans tolv lagkamrater, som också utsattes, trots att tränarna ska ha vetat om vad som pågick. Händelserna ska ha gjort honom permanent traumatiserad.
Garrett Taylor spelade två säsonger i Western League för Lethbridge Hurricanes och the Prince Albert Raiders men lade ner karriären 2011.
Taylor uppger att han har liknande erfarenheter från sin tid i Lethbridge Hurricanes från säsongen 2008–2009. Hans dåvarande tränare påstås ha känt till övergreppen utan att ha gjort något åt saken.
Även Taylor säger sig vara permanent traumatiserad och lider än idag av det han gått igenom.
Gå till toppen