Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Veberöd kan man scanna en sprattelgubbe

I coronatider behöver man inte bli generad när man gör konstiga saker för att få motion. Nu får alla byar en egen aktivitetsrunda, och snart även Lunds tätort.

Tioårige Benjamin Vartia provade på en rörelse som heter ”Upphopp" på motionsslingan i Veberöd. Det räckte att titta på tavlan, han behövde inte se videon.Bild: Sandra Henningsson
”Sprattelgubbe” heter den första rörelsen. Sara Wikander tar fram sin mobil och siktar på tavlan med motionsinstruktioner. Strax dyker en video upp på skärmen: en kvinna visar hur rörelsen är tänkt att genomföras.
Egentligen går det lika bra att läsa instruktionerna på tavlan, men framför allt barnen gillar att se videon, säger hon.
– Jag kan garantera att om man har barn med på rundan så kommer de att scanna koden. Och vill man så kan man då läsa vidare om forskningen.
Det är tolv olika rörelser på aktivitetsskyltarna som har satts upp längs motionsslingan i Veberöd. Likadana skyltar har redan satts upp i Skrylle, och fler är på gång.
– Just nu i coronatider är det en kanonsak att kunna göra något sådant här tillsammans med barnen. Det är tänkt som en komplement till motionsslingan, säger Rickard Persson, enhetschef på kommunens idrottsservice som beställt skyltarna.
När man scannar in koden på skylten med mobilen hamnar man på en webbsida där man kan se en video och läsa mer om rörelsen.Bild: Sandra Henningsson
Sara Wikander är vd på företaget Träning i livet som tagit fram konceptet.
– Under covid-19 har det här tagit fart ordentligt, på tre månader har vi sålt sjuttio sådana här, och Lunds kommun är en av dem som satsar allra mest.
Det finns ingen risk att folk tycker att det är genant att stå framför en skylt och hoppa?
– I dagsläget verkar det inte vara genant att göra något sådant överhuvudtaget, tvärtom så verkar det vara uppskattat. På vår första aktivitetsrunda i Karlskrona har vi kunnat se att 1 700 har scannat koderna första halvåret, och de flesta scannar ju inte utan gör bara rörelserna.
10-åriga Benjamin Vartia bor nära och är på en promenad i skogen med sin pappa som har lite bråttom till jobbet. Benjamin testar ett par av rörelserna utan att scanna koderna och sätter betyget ”lite roligt”.
Tror du att ni kommer att göra rörelserna när du går här med pappa nästa gång?
– Kanske. Om vi hinner.
Fakta

Här blir det aktivitetsskyltar

Veberöd – Motionsslingan (klart)

Skrylle – Blå spåret (klart)

Genarp – Motionsslingan Ekevallen (klart veckan efter midsommar)

Sandby – Idrottsplatsen vid Killebäck

Dalby – Idrottsplatsen

Lunds tätort – plats diskuteras

Rickard Persson från kommunens idrottsservice och Sandra Wikander från Träning i livet var ute för att ta en titt på den första aktivitetsrundan som satts upp i Veberöd.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen