Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuntopparna om regeringens hemtjänstbesked: ”Ett tråkigt och märkligt beslut”

Nu har regeringen satt ner foten och beslutat att kommuner inte har rätt att neka sommarboende hemtjänst.
– Jag tycker det är ett tråkigt och märkligt beslut, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad.

Under våren har flera kommuner vädjat till regeringen om att få tillstånd att slippa erbjuda hemtjänst till de som endast bor i kommunerna under sommarhalvåret. Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad och Carina Wutzler (M), dito i Vellinge, har tidigare skrivit ett öppet brev till regeringen där man bad om att tillfälligt få slippa detta. Brevet har publicerats i HD och Sydsvenskan.
Men nu är beslutet alltså definitivt klubbat.
– Vi har varit tydliga i detta och framfört våra argument. Coronapandemin ställer extra höga krav och redan innan pandemin bröt ut hade vi svårt att hitta sommarvikarier, säger Johan Olsson Swanstein nu.
Även Carina Wutzler tycker att beslutet är beklagligt:
– Jag tycker att det är olyckligt. Det har varit många kommuner som vädjat för ett undantag, men ändå så fattas ett helt annat beslut.
Vilken är den främsta anledningen till att ni vill neka hemtjänst för sommarboende?
– Det är en utsatt situation just nu, och vi måste värna om den personal och de boende vi har här först och klara av det. Därför tycker vi att om man inte klarar sig utan hjälp så kanske man borde stanna hemma den här sommaren med tanke på den situation vi befinner oss i, säger Carina Wutzler.
Flera kommuner, bland annat Orust och Sotenäs, väljer att trotsa regeringens beslut.
Kommer ni också att göra det?
– Vi har inte hunnit prata om detta ännu, det här var ny information för mig. Vi får ta ställning till det och sedan se hur vi kommer att hantera det, säger Carina Wutzler.
– Vi kommer givetvis diskutera frågan, säger Johan Olsson Swanstein å Båstads vägnar.
Gå till toppen