Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya turer kring anklagelser mot Fillon

Frankrikes tidigare presidentkandidat François Fillon anklagas för att ha gett sin fru ett välbetalt arbete.Bild: Thibault Camus/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron har beordrat en utredning om eventuella påtryckningar mot den åklagare som utreder den förre presidentkandidaten François Fillon. Anklagelserna om att Fillon anställt sin fru på ett fiktivt men välbetalt parlamentsjobb publicerades i samband med presidentvalet 2017 och tros ha bidragit till Fillons förlust i valet.
Den tidigare chefen för den franska finansåklagarmyndigheten säger att man råkat ut för ”påtryckningar” och att översynen av den rättsliga processen varit ”mycket strikt” med krav på en snabb rättslig prövning. Förre chefen Eliane Houlettes kommentar gjordes inför parlamentariker, men har nu offentliggjorts.
Hon själv backar från uttalandet, men kritiken mot processen har växt och tvingat Macron till att beordra en översyn.
Dom mot Fillon ska komma den 29 juni, efter en rättegång där Fillon nekat till anklagelserna.
Gå till toppen