Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Tack corona för att du har fått mig att fokusera på de positiva sakerna

Ali Lazem fokuserar på det positiva under coronapandemin. Han listar saker som han tycker är positiva i sin text.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Under två månaders tid har jag klampat in på er hemsida och läst, läst och läst.
Det känns som att det enda kriterium ni har på era journalister vid en pågående anställning är att man ska vara pessimist – grattis, då får du jobbet! Känns som att allt man läser är bad news. Är verkligen livet så jävla bittert, undrar jag. Det går en god nyhet på hundra andra, inte konstigt vårt samhälle ser ut som den gör.
Den som tänker gott ser bara gott och den som tänker på döden ser bara döden!
Under tre veckors tid har jag undvikt att läsa bad news, låter inte ens mina kompisar prata om det och jag lovar och svär på heder och samvete att jag aldrig har varit lyckligare i mitt liv!
Snabbt exempel:
För några år sedan utbröt ett mindre bråk på min skola som uppmärksammades i två veckors tid av alla, och då menar jag alla möjliga journalister. Det skrevs totalt 19 artiklar om bråket, men en enda artikel om att vi var den första skolan som serverade på nobelmiddagen och även fick äran att servera kungen. Varför bara hylla det negativa hela tiden?
Lösningen:
Varför är det så svårt att skriva en artikel om fördelarna som coronaviruset kommit med, exempelvis:
• Att vi äntligen fått umgås med våra nära och kära som aldrig förr.
• Att vi äntligen har tid att umgås med våra barn, lyssna på dem och se dem utvecklas.
• Att vi idag hjälper varandra som aldrig förr, är mer medmänskliga – hjärtat sitter äntligen på vänster sida och inte på höger sida.
• Att vi har mer tid för oss själva. Vi kan börja läsa och utvecklas, bli kreativare, träna, göra det vi drömt om men aldrig haft tid med och inte bara springer i ett jävla hamsterhjul hela tiden.
• Att vi lärt oss uppskatta saker och ting mer än vad vi någonsin gjort som till exempel friheten, hälsan, att man har ett jobb, även den ekonomiska biten.
• Att vi blivit mer motiverade att sluta röka och ta hand om våra lungor och vår hälsa än vad vi någonsin gjort!
• Att vi blivit mer måna om vår hygien.
• Att vi äntligen börjar ta hand om våra älskade äldre människor, hjälper dem när vi ser dem ute på gatan, handlar åt dem och tar mer hand om deras boende än någonsin.
Det handlar inte alla gånger om vad som säljer bäst, det handlar om var ditt hjärta sitter någonstans (du som läser detta) – sitter det till vänster eller till höger?
Vad gör du idag för att göra världen till en bättre plats? Tänk på det!
Nu kan jag drömma sött! Något har jag gjort idag för att göra denna världen bättre. Tack corona!
Ali Lazem

Sydsvenskan svarar:

Tack för energin! Coronaviruset har verkligen satt vårt samhälle på prov. Det har varit vår självklara uppgift att beskriva och granska detta, inklusive den död som kommit i smittans spår.
Med det sagt så håller jag med dig om att vi också ska bjuda på hopp och undersöka de positiva konsekvenser som det här nya sättet att leva har lett till. Det finns alltid utrymme att bli lite bättre.
Jonas Kanje Chefredaktör Sydsvenskan
Gå till toppen