Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju regioner saknar plan mot självmord

Trots att det var tolv år sedan regeringen antog en nollvision mot självmord saknar fortfarande sju regioner en handlingsplan för att förebygga suicid. Hjärnfonden kräver nu att alla regioner tar fram en plan för att inte fler liv ska släckas.

Hjärnfonden har startat ett upprop för att socialminister Lena Hallengren (S) ska avsätta mer resurser för att minska självmorden bland unga. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Hjärnfonden har granskat Folkhälsomyndighetens senaste rapport som visar att Dalarna, Halland, Stockholm, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland och Västra Götaland fortfarande saknar en handlingsplan för att förebygga självmord.
– Vi ser att fler och fler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt och en konsekvens av det är att unga tar livet av sig. Därför är det bråttom att det preventiva arbetet i alla regioner kommer i gång, säger Sofie Ternheim, press- och marknadsansvarig på Hjärnfonden.
Statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar att 168 barn och unga mellan 0 och 24 år, varav 55 flickor/kvinnor och 113 pojkar/män, tog livet av sig i fjol.
Hjärnfonden anser att regeringen måste ta tag i nollvisionen.
– Vi har startat ett upprop för att socialminister Lena Hallengren (S) ska avsätta mer resurser för att minska självmorden bland unga. Intresset är jättestort, tusentals har redan skrivit under, säger Sofie Ternheim.
Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: tel: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: tel: 112

Jourhavande medmänniska: tel: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin (Bup): Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Gå till toppen