Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Södervångs skolbibliotek i världsklass

Södervångs skolbibliotek har tilldelats utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”. Vi ställde några frågor till bibliotekarien Sally Knutsson.

Sally Knutsson (tv), tillsammans med Södervångskolans rektor Lena Edén och biträdande rektor Monica Ekholm.Bild: Elin Wrethov
Hur ska ett bra skolbibliotek vara?
– En inbjudande plats som känns välkomnande för alla, oavsett om du är lärare eller elev och oavsett vilken årskurs du går i. Ett bra skolbibliotek är en del av hela skolverksamheten och inte en egen ö.
Vad gör ni på Södervång som är extra bra?
– Vi är duktiga på att organisatoriskt se till att bibliotekariens kunskap om eleverna kommer eleverna till gagn. Ofta träffar jag eleverna utanför lektionstid och hör dem prata med varandra och med mig om saker som inte kommer upp naturligt under lektionstid. Av den anledningen är min kunskap om eleverna viktig i vårt trygghetsskapande arbete.
– Jag har jobbat på skolan i snart 15 år så vid det här laget har jag känt alla elever från deras skolstart. Jag tycker att mina goda relationer till elever och personal är en stor del i det som är bra med Södervångskolans bibliotek. Det är lättare att inspirera till läsning om biblioteket och bibliotekarien är en plats och en person som man gärna besöker.
Om du fick drömma - vad skulle önska för skolbiblioteket?
– En biblioteksassistent som kunde sköta delar av arbetet med uppsättning av böcker i hyllorna. En snygg glasvägg ut mot korridoren, för att göra biblioteket mer synligt. Vår skola står inför ett rektorsbyte och jag önskar innerligt en riktigt bra rektor som stannar kvar och vill driva utveckling av det pedagogiska arbetet – vilket såklart inkluderar biblioteket.
Hur uppmuntrar man barn att läsa mer?
– Det vi alla kan göra är att läsa mer själva, prata om litteratur med barnen, läsa högt hemma och i skolan. Många barn behöver hjälp att lägga undan telefonen ibland, många vuxna behöver samma hjälp – det är svårt att koncentrera sig på läsning om man kikar på sin telefon var femte minut. Men viktigast av allt är vad vi gör – visar att det är en njutning att läsa.
Har du tips på sommarläsning för unga?
– Förra sommaren läste jag ”Jag ger dig solen” av Jandy Nelson – perfekt sommarläsning för mig, jag tror många unga skulle känna detsamma. Harry Potter är perfekt både för egen läsning och högläsning. För barn som har svårt att komma igång rekommenderar jag den tecknade bokserien ”Amulett” av Kazu Kibuishi. Det finns såklart massor av bra böcker, men alla passar inte alla, så tips från en person du litar på eller en klok bibliotekarie är bra väg framåt!
Det här är åttonde året fackförbundet DIK utser ”Skolbibliotek i världsklass”. 65 skolor i landet får utmärkelsen.
Gå till toppen