Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värmevåg på väg – varmast i helgen

Solen skiner på flera håll i Sverige och nu flaggar SMHI för höga temperaturer och risk för skogsbrand. Det allra varmaste vädret når dock inte södra Sverige.

Värmen stiger på många håll i landet. Arkivbild.Bild: Vegard Wivestad Grøtt
I södra Sverige inleds veckan med förhållandevis svala temperaturer, men redan på tisdag kommer ny värme söderifrån. I norra Sverige är det redan varmt och ju längre veckan går, desto varmare blir det.
– Det dröjer lite längre för södra Sverige innan värmen kommer ner. Under måndagen är det en del regnskurar och moln som gör att temperaturen dämpas något. Den kommer som mest ligga kring 20–21 grader, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.
Därefter stiger temperaturen i Skåne gradvis under veckan och som varmast väntas det bli på söndag. I andra delar av landet kan det bli aktuellt med en värmevarning, vilket utfärdas om temperaturen tre dagar i rad förväntas nå 30 grader. Riktigt så varmt väntas det inte bli i Skåne.
– Prognosen som vi har just nu visar att söndag kommer att bli den varmaste dagen i Skåne den här veckan. Då når temperaturen upp mot 28–29 grader.
På grund av värmen är det redan nu risk för skogsbrand i stora delar av Sverige. Risken kvarstår i Skåne trots helgens regn.
– Regnet har minskat brandrisken lite men den ligger kvar. Marken har fuktats upp lite men det är inte tillräckligt utan det kommer snabbt torka upp igen, säger Max Lindberg Stoltz.
Den höga värmen kan innebära en ökad påfrestning på kroppen, framförallt för äldre och riskgrupper.
– Många tycker säkert att värmen är skön, men den innebär en risk för äldre personer som är känsliga för höga temperaturer och kan ha svårt att få i sig vätska. Kom ihåg att dricka och håll dig i skuggan den varmaste tiden på dagen, säger Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.
Fakta

Värmeslag

Den vanligaste farliga värmerelaterade åkomman som många söker för är värmeslag. Då har man en kroppstemperatur över 40 grader.

Mindre akuta symptom är huvudvärk, illamående, yrsel och svaghet.

Kraftig yrsel eller förvirring, ihållande snabb puls och rödflammig hud är däremot mer akuta symptom på värmeslag och då bör man uppsöka vård.

Andra tecken på värmeslag kan vara kräkningar, synstörningar, förvirring, rödflammig och torr hud.

Källa: 1177 Vårdguiden

Gå till toppen