Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bemanning i vården orosmoment inför sommaren

Antalet personer som smittats av coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 161 personer. Under tisdagen rapporterades 39 nya dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten. Bemanningen i vården inför sommaren är den största utmaningen i många regioner, enligt Socialstyrelsen.

Lena Ag, generaldirektör, Jämställdhetsmyndigheten, Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vid tisdagens pressträff om virusläget.Bild: Magnus Andersson/TT
– Framför allt de mindre regionerna, som har ett stort inflöde av turister, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, vid en pressträff.
Den kommande värmeböljan och dess påverkan på äldreboenden har varit en het fråga de senaste dagarna. Det är fler kommuner i dag som har beredskap för värmeböljan, jämfört med den varma sommaren 2018, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, vid pressträffen.
På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen, enligt Folkhälsomyndigheten.
Iréne Nilsson Carlsson riktar sig till dem som arbetar inom äldrevården:
– Det som framför allt är viktigt är att man har god kontroll på hur de boende mår och att man har bra rutiner och involverar personal i det, säger hon.
Det totala antalet bekräftat smittade i Sverige ligger nu på 60 837, en ökning med 1 905 sedan i måndags.
Samtidigt går läget inom intensivvården fortsatt åt rätt håll, enligt Taha Alexandersson. Totalt vårdas nu 459 patienter på landets intensivvårdsavdelningar. 200 av dem med anledning av covid-19, vilket är en minskning jämfört med förra veckan.
Svenskarna har fortsatt minskat förtroende för de ansvariga, både politiker och myndigheter, när det gäller hanteringen av pandemin, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som gör dagliga undersökningar tillsammans med Kantar Sifo.
– Under lång tid har vi kunnat se att oron för pandemins konsekvenser har minskat, det ser vi inte lika tydligt längre utan minskningen verkar ha stannat upp. På några områden ser oron ut att öka något, säger Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Gå till toppen