Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Därför blir AIK i cupen en intressant värdemätare

Ibland ser vi saker som vi bara tror att vi ser. Jag vet att vi ibland anses vara för hårda mot Malmö FF:s insatser, men inför cupmötet med AIK kunde jag inte låta bli att från semestersoffan titta på vad som hände innan coronakrisen vände upp och ner på världen.
Det fanns ärligt talat en hel del i MFF:s försäsong som inte var så imponerande, bland annat i cupspelet. Saker som vi sett rester av även i den allsvenska sena upptakten.
Marcus Antonsson jublar lite avmätt medan Simon Hansson deppar. MFF vann till slut med möda cupmatchen mot Karlskrona den 1 mars.Bild: MAGNUS LEJHALL
Det här är matcherna som MFF spelade på vårvintern:
IFK Malmö (h) 7-0
Krasnodar (n) 1-3
Sparta Prag (n) 2-0
Varberg (h) 1-3
Syrianska (h) 8-0
Jönköping (h) 2-1
Wolfsburg (b) 1-2
Wolfsburg (h) 0-3
Karlskrona (b) 2-1
Eskilstuna (h) 3-0
IFK Malmö var ju ingen vanlig match med tanke på nivåskillnaden, men MFF såg piggt ut.
Matcherna i Marbella mot Krasnodar och Sparta Prag kändes rätt svårbedömda, men var lätt att hänvisa till att Jon Dahl Tomasson jobbade in ett nytt spelsätt.
Varberg i en träningsmatch på Gamla ip var ärligt talat en urusel kraschlandning.
Cupmatchen mot Syrianska en värdelös värdemätare. Laget höll närmast division 2-klass – men MFF gjorde det stabilt.
Mötena med Wolfsburg minns ni kanske. Insatsen borta var riktigt solid, en bra Europamatch med ett bra resultat. Väckte stora förhoppningar hos mig. Första halvlek såg halvhyfsad ut hemma, men gav inte en riktigt bra känsla. Efter det VAR-godkända målet i sista minuten i första halvlek, hade MFF inget att komma med. Blev överkört.
Sen kom då två cupmatcher till och det var väl där MFF borde briljera. Att många unga spelare fick chansen mot Karlskrona var ingen ursäkt. Spelmässigt var det ingen bra match på en urusel plan (men det är heller ingen ursäkt) och MFF var resultatmässigt illa ute.
Bättre besked var väl möjligen 3–0-segern mot Eskilstuna i sista cupmatchen. Fast ärligt talat, var står Eskilstuna? 0–1 mot Västerås i seriepremiären, är det enda beskedet vi har från deras sida.
Försäsonger ska man inte ta för allvarligt. Självklart. Framför allt inte när det sedan dröjer tre månader tills man kan spela igen.
Mer tänker jag att vi kanske betygsatt och tippat MFF utifrån namnen i truppen än utifrån vad som faktiskt presterades där tidigt i våras.
Därför tycker jag att cupmatchen mot AIK på torsdagen blir en otroligt intressant värdemätare. En match med en lite annan karaktär än de inledande allsvenska, som ju ändå är en del i en väldigt lång serie.
Jag väntar och längtar att få se det jag trodde jag såg skulle komma, men inte har sett än.
Negativt? Nej, det är inte menat så.
Men höga krav och Malmö FF hör ihop.
Gå till toppen