Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det borde vara upp till var och en om man vill gå in till hästarna vid Höje å

De lösgående hästarna kan upplevas som ett orosmoment av en del - kan man någonsin helt lita på hästar, skriver Gunilla Sjöblom.Bild: Lena Philipson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
HÄSTAR I HAGEN!
Det går lösa hästar och betar i hagen.
De kan vara nyfikna och närgångna.
Använd stigen runt hagen, utanför staketet,
om du är ovan vid att hantera hästar. Var försiktig
och uppmärksam om du går in i hagen!
Detta anslag står att läsa på grindarna till stigen i hästhagen längs Höje å.
En 82-årig kvinna tog - trots detta - risken häromdagen och gick in i hagen. Hon blev omkullsprungen av en unghäst, föll och fick ett sår i huvudet som måste sys.
Nu har kommunen stängt hästhagen för promenerande fram till 1 juli, då hästarna skall flyttas till annan betesmark. Den 1 augusti kommer de tillbaka och då kommer grindarna låsas igen för promenerande.
Stigen genom hästhagen vid Höje å är ett pastoralt promenadstråk, älskat av många Lundabor, särskilt denna coronavår. Många, liksom jag, promenerar där med sin hund varje dag året runt, andra springer och en del har picknick med barnen under de klättervänliga pilträden vid ån. Området kring Höje å är en lantlig idyll av ett slag som vi har väldigt ont om i Lund. Det är en öppen betesmark som sköts av hästar, en uppgift som inte kan överlåtas till kommunens maskiner. De lösgående hästarna kan upplevas som ett orosmoment av en del - kan man någonsin helt lita på hästar - och därför varnas man och erbjuds en alternativ stig utanför hagen.
Jag förstår att det var en mycket obehaglig upplevelse för den 82-åriga damen, som jag träffade vid grinden till hästhagen dagen efter och som varnade mig för att gå in, men med den tydliga skyltningen vid grinden gick hon faktiskt in på egen risk. Ingen kan vara riktigt säker på vad lösgående hästar kan ta sig till och det fanns en alternativ väg.
Under en period har Flackarpsbron, som man tidigare kunde använda för att nå promenadstigen på Höje ås södra sida, varit avstängd för nybygge och stigen mot Värpinge på den norra sidan av ån är avstängd för utbyggnad av järnvägen. Promenadutrymmet längs ån har alltså avsevärt begränsats på sista tiden. När hagen öppnas igen första juli är hästarna borta, men den 1 augusti släpps de ut igen och hagen låses för promenerande.
Med tydliga varningsskyltar och erbjuden alternativ gångstig tycker jag att man skall överlåta åt människor att själva avgöra om de vill utsätta sig för risken med närgångna hästar. Själv har jag promenerat där med min hund varje dag sedan hästarna släpptes ut.
Mitt budskap till Lunds kommun: öppna grindarna till hästhagen igen!
Gunilla Sjöblom
Gå till toppen