Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politisk tvist om planerna på stort spahotell vid Falsterbo Strandbad

En nödvändig investering för att vända minustrenden för ett kulturcentrum som varje år blöder mångmiljonbelopp ur Vellinges kommunkassa? Eller en satsning som riskerar att göra intrång i känsliga naturområden?
Det planerade spahotellet vid Falsterbo Strandbad delar Vellinges politiker i två läger.

”Man kan ju kika lite på Tylösand, Ystad Saltsjöbad och Skansen i Båstad. Vi har ett bra läge för något liknande”, har Carina Wutzler (M) sagt om planerna på en ny hotellsatsning i en tidigare intervju med Sydsvenskan.Bild: Albin Brönmark
Som Sydsvenskan tidigare berättat vill kommunen bygga en ny hotell-, spa- och konferensanläggning på parkeringen norr om Falsterbo Strandbad. Centerpartiet har redan lobbat för satsningen i flera år. Nu har Moderaterna initierat arbetet mot ett planförslag.
Under de närmaste åren kommer man att utreda det tänkta hotellets storlek, inriktning, eventuella aktörer för byggande/drift och hur marknaden i stort ser ut. Andra frågor som ska kartläggas är påverkan på stads- och landskapsbilden, natur och trafik.
Men planerna faller inte i god jord hos alla partier. Miljöpartiet avvisar förslaget i sin helhet.
– Det är ett mycket omfattande projekt som planeras vid ett känsligt naturområde. Att ha en hotellanläggning med minst 100 rum samt konferens innebär att området kring Strandbaden kommer att vara hårt belastat året runt, säger Angela Everbäck (MP), som också ställer sig frågande till om det verkligen finns behov av en sådan anläggning på Näset.
Storleken på komplexet är en knäckfråga för att planerna ska kunna förverkligas. Vellinges förra hotellprojekt, på Nyckelhålstomten i Höllviken, strandade just eftersom byggrätten ansågs för liten för att entreprenören skulle kunna gå med plus.
Socialdemokraterna har tänkt i precis de banorna.
– Vi är varken för eller emot, under förutsättning att det inte blir ett sådant hotellkör som i Höllviken. Bara kattskit, platt fall, säger Jörgen Nord (S), som menar att det också är viktigt att hitta en lösning som gör att projektet kan gå med vinst året runt.
Även Liberalerna ratar planerna, och menar att pengarna kan göra bättre nytta på annat håll.
– Pengarna behövs i skolan och för att lösa kvalitetsproblemen i äldreomsorgen. Vi anser att detta är felaktigt använda resurser, säger Henrik Thorsell (L).
Inspiration till Vellinges tänkta hotell- och spakomplex hämtas bland annat från Ystad saltsjöbad.Bild: Felix Alnemark (LT) Pressbild
Ett av Centerpartiets drivande argument har varit att hotellet behövs för att hämta in det mångmiljontapp som kulturcentrat Falsterbo Strandbad genererar i kommunkassan varje år. Kristdemokraterna, som också är positiva till beslutet, är inne på samma linje.
– Strandbaden har varit ett sorgebarn och förlustbringande för kommunen, säger Kjell Bornhager (KD), som hoppas att nysatsningen istället kan bli ett sätt att förlänga turistsäsongen på Näset.
Sverigedemokraten Karl-Johan Persson säger att partiet är ”försiktigt positiva” till planerna.
– Om det inte skändar områdets karaktär eller överexploateras, understryker han.
Och det finns tid att debattera frågan, för hotellet kommer varken att byggas i dag eller i morgon. Kommunalrådet Carina Wutzler (M) har i en tidigare intervju med Sydsvenskan sagt att hon räknar med att förarbetet till en färdig detaljplan tar minst tre år.
Gå till toppen