Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SMHI varnar för hetta – kan bli 34 grader

Räkna med rejält varmt väder de närmaste dagarna. Arkivbild.Bild: Johansen, Erik
SMHI har gått ut med en klass 1-varning för ”mycket höga temperaturer”. Varningen gäller för östra Svealand, sydöstra Norrland och norra delen av Östergötlands län. Varningarna börjar gälla från och med onsdag och hela veckan ut.
Varningen innebär att det väntas en maxtemperatur som överstiger 30 grader, tre dagar i följd. Det varma vädret innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.
– Lokalt kan temperaturen säkert även komma upp i 34 grader på sina håll, men som det ser ut nu kommer vi inte uppdatera till en klass 2-varning, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.
Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass, meddelar SMHI.
Först i slutet på veckan väntas svalare väder.
– Vi har ett område med regn och skurar som kommer in då, så temperaturerna blir inte så extrema. Men vi håller oss fortfarande kring 20 grader, så det blir inte direkt iskallt, säger Charlotta Eriksson.
Gå till toppen