Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18 år gammalt mord löst – var olycka

Polisen har aldrig lyckats lösa det misstänkta mordet på den socialdemokratiske politikern Pär Axelsson i Västerås. Men nu har man gått igenom fallet på nytt, och slår fast att det i själva verket aldrig handlade om mord.

Polisens grupp för olösta mord har lagt ned den 18 gamla mordutredningen på S-politikern Pär Axelsson.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi har läst igenom utredningen framlänges och baklänges och kommit fram till att han måste ha dött av naturliga orsaker, säger polisen Ove Dahlberg till SVT Västmanland.
Det före detta landstingsrådet Pär Axelsson hittades död i sin lägenhet i Västerås 4 augusti 2002. Fallet fick stor uppmärksamhet, då hans skador fick polisen att misstänka att han blivit mördad. Under flera år lades stora polisresurser på att lösa fallet men någon gärningsman hittades aldrig.
Förra året tog polisens grupp för olösta mord, så kallade ”kalla fall”, över ärendet och nu rapporterar lokala medier att man bestämt sig för att lägga ner mordutredningen.
Enligt Dahlberg finns inga tecken på brott, och han menar att Axelssons skador kan ha uppkommit vid ett fall. Flera andra utredare, samt Socialstyrelsens rättsliga råd, har också granskat fallet, och drar samma slutsats.
– Det finns inga tecken på strid. Inga tecken på att han har blivit utsatt för våld. Han sitter vid köksbordet och ramlar ihop, säger Dahlberg till SVT Västmanland.
Gå till toppen