Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronakommission klar före valet

Granskningskommissionen om Sveriges hantering av pandemin ska vara klar före valet. Det beskedet gavs på dagens partiledarmöte.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson i riksdagshuset efter det digitala veckomötet med de andra partiledarna om åtgärder under coronakrisen .Bild: Jessica Gow/TT
Enligt flera partiledare så vill nu regeringen att granskningen ska vara klar under första kvartalet 2022.
Valet hålls i september samma år.
– Regeringen gjorde det enda som var rimligt. Det var flera partier som krävt att detta ska vara klart före valet, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Han tycker att kommissionens arbete inte får dra ut allt för långt i tiden, eftersom man måste ta lärdom ganska snabbt av hur man ska hantera en pandemi som coronapandemin.
– Det andra är förstås ansvarsutkrävande. Det vore närmast provocerande att lägga detta efter ett val, säger Kristersson.
Regeringen har skickat ut ett förslag på direktiv för kommissionens granskning till partierna. De har fram till fredag på sig att komma med synpunkter.
– Vi tycker att det första man ska göra är att ta tag i bristerna i äldreomsorgen. Man ska börja arbetet där och redovisa så fort det bara går, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.
– Vi kommer att ha kvar risken för att de äldre får smittan på äldreboende och via hemtjänsten och vi måste göra allt vi kan för att undvika det, säger han.
Enligt TV4 Nyheterna, som tagit del av direktivförslagen, ska granskningen delas upp i etapper. Den första ska presenteras redan den 30 november i år och handlar om den heta frågan om hur smittan kom in på äldreboenden.
Enligt den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson uppgav statsministern på videomötet att man kan behöva begränsa vad kommissionen faktiskt ska titta på för att den ska vara klar i god tid innan valet.
– Alla partier säger att vi tycker att väljarna bör ha en möjlighet att utvärdera vad som gjorts under en av de värsta kriser landet varit med om vid valet 2022, säger Jonsson.
– Men det är klart att i den andra vågskålen ligger hur pass omfattande granskningen kan vara.
Gå till toppen