Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjebesök kan bortprioriteras i värmebölja

Efterlängtade besök på äldreboenden riskerar att inte bli av. Äldrevården behöver nämligen prioritera bort insatser när pressen blir för hög med att hantera både coronaviruset och värmeböljor.

Iréne Nilsson Carlsson från Socialstyrelsen säger att anhörigas besök på äldreboenden kan prioriteras bort vid en värmebölja.Bild: Magnus Andersson/TT
Städning och tvätt var insatser som tillfälligt fick skalas ner när kommunpersonal fick omprioritera arbetssätt under den varma sommaren 2018, enligt Socialstyrelsens utvärdering.
I år kan också besök från anhöriga bli en insats som kan bli svår att genomföra på grund av hettan.
– Ja, det kan säkert finnas en sådan risk, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.
– Det måste vara riskfria besök och då kan man också väga in bekymren med värmeböljan, fortsätter hon.
Trots ett nationellt besöksförbud på äldreboenden har Socialstyrelsen fått regeringsuppdraget att presentera hur personal kan anordna säkra undantagsbesök, till exempel utomhus.
– Det kan vara en utmaning för kommunerna att få till det här bra, säger Iréne Nilsson Carlsson.
Men både fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner larmar om en oro för att personal både ska orka hantera smittspridning och värmebölja. Till exempel krävs full skyddsutrustning vid kontakt med smittade samtidigt som fläktar inte bör användas i gemensamma lokaler.
Även om besök kan prioriteras bort för att lätta på arbetsbördan påpekar folkhälsorådet att det inte är en generell lösning. Bedömning ska göras från fall till fall.
– Jag tycker att det vore olämpligt om man bara strök alla besök rakt av. Det kan finnas skäl för besök, Iréne Nilsson Carlsson.
– Vi har ju pekat på att det kan vara väldigt angeläget att kunna ordna ett besök vid livets slut så verksamhetschefen måste ta ställning till vad som är möjligt att göra.
Fakta

Besöksförbud

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och gäller till sista augusti.

Förbudet är generellt. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Källa: Regeringen

Gå till toppen