Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FBI: Inget hatbrott bakom Nascar-snaran

Den snara som i helgen hittades i den svarte Nascarföraren Bubba Wallaces garage är inte ett bevis på att ett hatbrott begåtts. Det slår den federala polisen FBI fast. Snaran ska ha hängt i garaget i flera månader.

En rörd Bubba Wallace tar en bild på sig själv och övriga förare i Nascar som gav honom sitt stöd. Arkivbild.Bild: John Bazemore/AP/TT
”FBI har underrättats om att garage 4, där snaran hittades, tilldelades Bubba Wallace förra veckan. Undersökningen har också fått fram bevis på att snaran som hittades i garage 4 fanns där så tidigt som i oktober 2019”, säger den agent som ansvarar för utredningen i ett skriftligt uttalande som fortsätter:
”Ingen kunde ha vetat om att Wallace skulle tilldelas garage 4”.
Wallace säger till CNN att oavsett om snaran var riktad mot honom eller inte så var repet knutet som en snara som han säger är likadan som de som han på bilder sett användes vid lynchningar av svarta amerikaner.
– Det som hängde i mitt garage var inte ett rep för att stänga en port. Det riktades inte mot mig, men det är helt klart en snara, säger han.
Bubba Wallace är den ende bilföraren i Nascar-serien som är svart. Sedan George Floyd dog i Minneapolis i samband med ett brutalt polisingripande har den 26-årige amerikanen prytt sin bil med texten ”Black lives matter” och burit en t-shirt med Floyds sista ord: ”I can't breathe”.
I söndags hittade han en snara utplacerad i sitt garage, efter att Nascar-loppet i Talladega blivit uppskjutet på grund av regn, och fick stöd från hela Nascarserien och dess förare.
När loppet i Talladega väl skulle genomföras natten till tisdagen hölls en gemensam manifestation där Nascars förare knuffade Wallaces bil över startlinjen, varpå en rörd Wallace klev ur och sedan tog en bild på sig själv med övriga i bakgrunden.
”Tillsammans”, skrev han intill bilden som han publicerade på sociala medier.
Gå till toppen