Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslaget: Förlängd tid för tandvårdsrabatt

Tandvårdspatienter som har rätt till högkostnadsskydd riskerar att få börja om på noll och bli av med sin ersättning, i och med uteblivna vårdbesök till följd av restriktionerna under coronapandemin. Men i ett nytt förslag ska dessa patienter kompenseras för den förlorade tiden.

Tidsperioden för de som är beroende av högkostnadsskydd, men inte har kunnat gå till tandläkaren under pandemin, förlängs enligt ett nytt förslag från Socialdepartementet. Arkivbild.Bild: Martina Holmberg / TT
Högkostnadsskyddet inom tandvården gäller för patienter vars tandvård kostat mer än 3 000 kronor inom loppet av en ettårsperiod. Det innebär att personen ersätts för hälften av de tandvårdskostnader som överstiger 3 000 kronor och för 85 procent av de kostnader som överstiger 15 000 kronor.
Men i och med att många tandläkarmottagningar begränsat sin verksamhet under coronapandemin och att personer i riskgrupper inte har kunnat gå till tandläkaren, skulle de nya besöken ske inom en ny ettårsperiod och patienterna skulle därmed få börja om på noll – och gå miste om ersättningen.
Därför föreslås nu en ändring i tandvårdsstödet för att kompensera för den tid som de drabbade patienterna förlorat. Förslaget innebär att de patienter som innan den 1 april i år fått tandvård som kostat mer än 3 000 kronor får en förlängd ersättningsperiod, motsvarande de dagar som man gått miste om sedan dess.
Den nya perioden, som enbart ges till de som inte fått tandvård sedan den 1 april, skulle börja den 1 september, och kostnaderna för de besök som görs efter det skulle läggas ihop med kostnaderna för besöken som skett innan den 1 april.
”Många personer, framför allt i riskgrupperna, har inte kunnat gå till tandläkaren under coronapandemin, trots stora tandvårdsbehov. Vi är glada över att kunna presentera en lösning för att kompensera patienter som gått miste om sin subvention genom högkostnadsskyddet och som nu kan fortsätta gå till sin tandläkare utan ekonomisk förlust”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Gå till toppen