Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mera bredd ska ta Göteborg ännu högre

Med fina nyförvärv och nyckelspelare tillbaka från skador är Göteborg en av guldfavoriterna i årets damallsvenska. Den breda truppen blir en styrka när matcherna kommer tätt.
– Vi kommer att behöva rulla på spelare, säger anfallaren Pauline Hammarlund.

Pauline Hammarlund, tvåa från vänster, hoppas att Göteborgs breda trupp ska ge klubben ett SM-guld när årets säsong blivit rekordtuff. Här ses hon tillsammans med Filippa Curmark, Rebecka Blomqvist och norska VM-mittfältaren Vilde Bøe Risa.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Två år i rad har Göteborg blivit tvåa i allsvenskan. Klubbens första SM-guld kanske kommer nu i stället, i en serie där Göteborg och fjolårsmästarna Rosengård pekas ut som favoriter.
– Skulle man bli tvåa en gång till så kommer man ju inte att vara nöjd. Det är klart att vi vill vara högst upp, säger Mats Gren, som är ny tränare i Göteborg.
Det mest lysande nyförvärvet är Stina Blackstenius, anfallsstjärna i landslaget, som hämtats från Linköping.
– Hon är stark, bra i djupled, river och sliter, och är farlig i straffområdet, beskriver kollegan Pauline Hammarlund.
Några andra spännande tillskott är backen Emma Kullberg från Örebro, mittfältaren Filippa Angeldal, också från Linköping, och lovande ungerskan Anna Csiki på vänsterkanten.
– Förra säsongen hade vi dels otur med skador, och dels lite för tunn trupp för att orka de veckor när det blev väldigt tajt med matcher. Vi hade svårt att hålla vår höga nivå under hela säsongen, säger Pauline Hammarlund, som nu är inne på femte året i Göteborg.
Facit blev att man åkte ur Champions League mot Bayern München, och tog fyra poäng färre än Rosengård i allsvenskan.
I år är spelschemat rekordtufft efter den sena säsongstarten. Då blir det extra viktigt att ha en bred trupp.
– Jag tror inte att någon kommer att kunna spela alla matcher i år och prestera på topp. Vi kommer att behöva vila spelare, säger Pauline Hammarlund.
Hon är själv i bättre form än på länge. Karriären stannade upp för den landslagsmeriterade anfallaren när båda knäna måste opereras efter säsongen 2017. Hammarlund var tillbaka på planen i fjol, men fick en ny knäskada som höll henne borta nästan hela hösten.
– Jag känner att jag är tillbaka där jag var fysiskt, innan skadorna, för första gången på nästan tre år.
– För mig har det varit lite bra att få den här långa försäsongen och bygga upp mig ordentligt, säger 26-åriga Hammarlund.
Hon har varit het i de senaste träningsmatcherna, med mål mot både Rosengård (ett) och Vittsjö (två). Men konkurrensen om anfallsplatserna är stenhård. Förutom Stina Blackstenius finns även Rebecka Blomqvist, som gjort 27 allsvenska mål på två år.
Nye tränaren Mats Gren har oftast ställt upp laget i en 3–5–2-uppställning, men är öppen för variationer. Mycket omsorg har ägnats åt att förädla passningsspelet.
– Vi har intelligenta spelare som hittar ytor där vi kan ta emot bollen och vända upp, och även tekniskt väldigt duktiga spelare. Vi sätter ganska hårda passningar, säger Gren.
Tillbaka i laget efter frånvaro är även Emma Berglund, landslagsbacken som fick skadeproblem efter ankomsten från Paris SG förra sommaren.
Å andra sidan saknas mittbacken Beata Kollmats, som är korsbandskadad, och VM-mittfältaren Elin Rubensson, som väntar barn.
Fakta

Meriterad elva

Viktiga spelare i Göteborg denna säsong – ett urval:

Jennifer Falk, målvakt, en landskamp

Emma Kullberg, back, två landskamper (ny)

Emma Berglund, back, 55 landskamper

Emma Koivisto, högerkant, spelar i Finlands landslag

Julia Roddar, mittfältare, sex landskamper

Vilde Bøe Risa, mittfältare, spelar i Norges landslag

Filippa Angeldal, mittfältare, fyra landskamper (ny)

Julia Zigiotti Olme, mittfältare, 13 landskamper

Rebecka Blomqvist, anfallare, tre landskamper

Pauline Hammarlund, anfallare, 18 landskamper

Stina Blackstenius, anfallare, 56 landskamper (ny)

Gå till toppen