Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Skåne måste öka testningen av covid-19. Det saknas ett tydligt politiskt ledarskap.”

Det skånska alliansstyret kan inte vara nöjt med att Skåne är bland de sämsta regionerna i landet när det gäller antal testade under pandemin, skriver Anna-Lena Hogerud (S).

Fler grupper måste testas, samtidigt som den utökade testningen behöver organiseras så att den gör nytta, skriver Anna-Lena Hogerud.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De flesta politiker, från höger till vänster, verkar nu vara överens om att testningen av covid-19 ska öka och omfatta fler grupper i samhället. Ändå ligger Skåne fortfarande långt ifrån att göra sin del av det nationella målet på totalt 100 000 tester i veckan. Det är också stor skillnad mellan hur väl olika regioner klarat av att leva upp till målet.
För att uppfylla sin andel skulle Region Skåne behöva göra runt 13 000 tester i veckan. I dagsläget görs ungefär en tredjedel. Det är inget imponerande resultat för landets tredje största region.
På det stora hela har Skåne, och Sverige, hanterat coronakrisen väl. Den regionala hälso- och sjukvården ställde snabbt om och genomförde under kort tid förändringar som i vanliga fall skulle ha tagit månader, om inte år. Antalet IVA-platser byggdes ut i rasande fart. Stora delar av verksamheten ställde om från fysisk till digital vård för att förhindra smittspridning.
Många skånska kommuner, till exempel Malmö, har också vidtagit snabba och kraftfulla åtgärder för att hålla nere smittspridningen på särskilda boenden. Regeringen har sett till att det har funnits tillräckligt med pengar för både kommuner och regioner. Totalt räknar Region Skåne med att få 2,6 miljarder kronor i ökade anslag till följd av beslut som regeringen och riksdagen tagit under våren.
Men nu behöver Region Skåne få fart på testningen. I statistiken från Folkhälsomyndigheten som redovisar antalet tester per vecka ligger Skåne bland de regioner som testar minst personer i förhållande till befolkningen. Tester som gör att man kan veta om man har covid-19 eller inte. Tester som dels kan stilla människors oro, dels kan ge besked om de som tar testerna behöver isolera sig för att inte smitta andra, eller om de kan fortsätta livet mer som vanligt.
Region Skåne måste öka takten rejält för att komma ikapp resten av landet när det gäller antal testade. Att dra lärdom från de regioner som har lyckats bättre är en klok strategi. Gemensamt för dem är att de styrande politikerna har prioriterat att öka mängden tester. I Skåne saknas ett tydligt politiskt ledarskap i frågan. Andra regionstyren har tidigt tagit sitt ansvar som huvudmän för sjukvården, gett klara besked om hur de prioriterat och satt fart på arbetet. I Skåne har det varit tyst. Tjänstemän sliter hårt med att bygga ut testningen, men vad som behövs är att de politiker som styr regionen ger klara besked om så ska ske.
Det skånska alliansstyret kan inte vara nöjt med att Skåne är bland de sämsta regionerna i landet när det gäller antal testade.
Region Skåne måste uppvisa samma handlingskraft och kreativitet när det kommer till testning som när det gäller utbyggnaden av antalet IVA-platser och den digitala omställning som covid-19 krävt.
Fler grupper måste testas, samtidigt som den utökade testningen behöver organiseras så att den gör nytta. Virustestningen, som visar om någon är smittad just vid provtillfället, är av stor betydelse, inte minst inom sjukvården. Men för samhället i stort spelar antikroppstesterna, som visar om någon redan har haft sjukdomen, troligtvis en viktigare roll.
Krisen är långt ifrån över. Pandemin ser ut att vara på väg in i en ny fas, där testning och smittspårning får en allt mer central roll. Regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har därför kommit överens om att stödja regionerna så att de kan utöka både virustester och antikroppstester, smittspåra och kartlägga smittspridningen i samhället. Allt finansierat med nya miljardbelopp från staten.
Nu behöver Region Skåne ett tydligt politiskt ledarskap när det gäller vikten av att öka tempot och komma ikapp resten av landet.
Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande för Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen