Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staty av norskamerikansk journalist nedriven

Flera statyer har vandaliserats eller rivits ned i Madison, Wisconsin, under protesterna mot polisvåld och rasism. Här har "Forward"-statyn målats och en staty av norskamerikanen Hans Christian Heg revs under tisdagen ned och slängdes i en sjö.. Arkivbild.Bild: Amber/AP/TT Arnold
En staty av den norskamerikanske journalisten och slaverimotståndaren Hans Christian Heg har rivits ned av demonstranter i Madison, Wisconsin, i USA. Det var under tisdagskvällen lokal tid som statyn revs ned och kastades i en sjöi samband med protester mot rasism i staden.
Det har på fler andra delstater i landet och i städer i Europa skett rivningar och vandalisering av statyer som föreställt personer som på olika sätt varit knutna till rasism eller slaveri. Men varför statyn av norskamerikanen revs ned är ännu oklart. Hans Christian Heg kommer från Liers kommun i Norge och flyttade med sin familj till USA som 11-åring. Han är känd för att genom både politik och journalistik bland annat ha motsatt sig slaveriet. Att statyn revs ned är tråkigt, enligt kommunstyrelsens ordförande i Lier, Gunn Cecilie Ringdal (H).
– Jag vill uppmuntra lokala Wisconsin-styrkor att återställa Heg-statyn som en symbolisk handling mot rasism, säger Gunn Cecilie Ringdal (H), till norska VG.
Gå till toppen