Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen tur över Sundet till helgen – danska gränsen öppnar inte

Förhoppningarna var högt ställda på att danska gränsen skulle öppna för skåningar på lördag. Men den ökade smittspridningen i Skåne satte käppar i hjulet.

Danska utrikesministeriet meddelade på torsdagseftermiddagen att Danmark öppnar gränserna för nästan alla EU-länder – utom Sverige och Portugal.
De nya danska reglerna gäller från den 27 juni. Danmark gör dock vilkorade undantag för personer som bor i närområdet – skåningar, hallänningar, blekingar samt tyskar i Schleswig-Holstein, som gränsar till Danmark.
Enligt danska polisen kan personer boende i de här regionerna från och med 27 juni resa in i Danmark – mot uppvisande av en id-handling som visar adressen, kompletterat med pass. Men i dagsläget uppfyller varken Skåne, Halland eller Blekinge de danska kraven på smittspridning, smittan har ökat i Skåne den senaste veckan. Därför krävs ett friskhetsprov, ett så kallat PCR-test som visar att man inte har covid-19. Testet ska vara maximalt 72 timmar gammalt.
– Om man har ett negativt covid-19-test som är max 72 timmar gammalt så får man åka in i Danmark, säger Camilla Svane på Justitsministeriets pressjour.
Duger ett test som visar att man har antikroppar mot covid-19?
– Nej, det räcker inte. Det ska vara ett negativt covid-19-test, säger Camilla Svane.
Covid-19-tester för den som är frisk och vill resa över Sundet kan inte göras i landstingets regi i Skåne, meddelar Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare i ett mejl till Sydsvenskan:
”I Skåne finns ingen möjlighet just nu att testas vid Region Skåne om man inte söker på grund av sjukdom, varken med PCR eller antikroppar. I Skåne får man alltså i dagsläget vända sig till privata alternativ om man ska få prov taget av annan orsak än sjukdom. Regionen har ett pågående arbete för att utvidga möjligheten till testning.”
De enda svenskar som gränsen öppnas helt för är de som bor i Västerbotten. Där är antalet smittade per 100 000 invånare så lågt att de klarar de danska kraven.
Svenskar med särskilda skäl att åka in i Danmark, som till exempel att man jobbar där eller har barn eller en partner som bor där, får fortfarande åka in i Danmark. Man får även åka in över gränsen om man är på genomresa.
För att ett land ska få grönt ljus för inresa enligt de danska reglerna så ska antalet smittade per 100 000 invånare vara högst 20 stycken per vecka. För alla regioner gäller speciella regler om smittoläget i regionen ändras. Tidigare i sommar kom besked från Danmark att antalet smittade per 100 000 invånare överstiger 30 smittade per vecka behöver den som vill resa visa upp ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt för beviljas inresa, vilket nu gäller skåningar, hallänningar och blekingar.
Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, är besviken över beskedet, som han anser drabbar en fungerande arbetsmarknadsregion:
– Det här är Nordens största arbetsmarknadsregion, med drygt fyra miljoner invånare. Det här påverkar tillväxten för både i Sverige och Danmark men också den här matchningen att söka arbete på ena sidan Sundet och bo på andra sidan. Långsiktigt så kan man inte varje gång det sker en flyktingkris eller en pandemi bara reflexmässigt stänga gränsen, säger han.
Carl-Johan Sonesson pekar också på att smittspridningen är större i Sverige som helhet än i Skåne – och önskar att tvåtimmarsregeln om resor hade fått vara kvar åtminstone över midsommar, för att undvika större smittspridning.
Men nu är det inte läge att dividera om exakt var gränsen för antalet smittade ska ligga för att svenskar ska kunna resa in i Danmark, menar Carl-Johan Sonesson. I stället gäller det nu att fokusera på att hålla nere spridningen av covid-19:
– Det vi i stället ska lägga vår energi på är att se till att vi får ner smittan. Tvätta händerna, hålla avstånd och undvika stora folksamlingar. För vi vill ju ha ner smittan, oavsett.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, är inne på samma linje. Hon skriver i en kommentar till HD och Sydsvenskan att ”Beskedet om att gränsen hålls stängd är givetvis tråkigt. Vi har alla sett positivt på viljan att öppna upp och skapa mer rörlighet i regionen. Men nu måste vårt fokus vara på att hålla nere och trycka tillbaka smittspridningen med gemensamma krafter”.
TT rapporterar att statsminister Stefan Löfven diskuterade gränsfrågan under en videokonferens tidigare på torsdagen tillsammans med de politiska ledarna för de övriga fyra nordiska länderna samt för Färöarna, Åland och Grönland.
Gå till toppen