Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dahlkvist ska lyfta gamla mästarklubben

Cirkeln är sluten. Landslagsveteranen Lisa Dahlkvist är tillbaka i Umeå IK. 33-åringen är spelaren som ska bli den trygga punkten när den tidigare storklubben är tillbaka i damallsvenskan efter tre säsonger i elitettan.

190421 Eskilstunas Lisa Dahlkvist under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Kopparbergs/Göteborg och Eskilstuna den 21 april 2019 i Göteborg. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206 /Bild: NICKLAS ELMRIN
Det är elva år sedan Dahlkvist lämnade Umeå och gick till Göteborg. Och hon konstaterar att det är helt andra förutsättningar nu jämfört med när hon lämnade klubben 2009.
– Men jag känner att vinnarkulturen fortfarande sitter i väggarna, säger hon.
Varför valde du Umeå?
– Det bara blev så. Jag och min fru har alltid tänkt att vi en dag skulle flytta hit med barnen. Och när hennes brors hus blev ledigt för drygt ett år sedan köpte vi det. Hade tänkt att hyra ut. Men så drog jag av hälsenan i höstas, och med den rehabilitering som väntade kände jag mig inte så sugen längre på att söka mig utomlands. Jag funderade länge på att stanna i Eskilstuna. Men till slut bestämde jag mig för Umeå. Det är ju den klubb jag varit i längst tid under min karriär, det är en kul utmaning, och jag har hjärta för klubben.
Lisa Dahlkvist blir oerhört viktig för nya, unga Umeå. Från det lag hon lämnade finns bara en spelare kvar, mittfältaren Emma Åberg-Zingmark.
– Det känns skönt att hon är kvar. Vi vet båda vad som krävs på den här nivån, vi pratar om samma saker.
Att mycket av spelet kommer att kretsa runt Dahlkvist i hennes roll som balansspelare på mittfältet ser hon bara positivt på.
Umeås Emma Berglund, Lisa Dahlqvist, och Karolina Westberg jublar efter ett mål mot Bälinge i allsvenskan 2008.Bild: BJÖRN TILLY
– Det faller sig naturligt. Jag kan stå för stabilitet och lugn. Jag får den roll som jag känt att andra spelare haft tidigare under min karriär, när jag var yngre. En äldre spelare som tänker mer på laget än den egna prestationen.
Dahlkvist säger att hon delvis har dåliga minnen från sin första tid i Umeå under förra sejouren.
– Det var väldigt pressat. Jag var ung (19 år) och kom till ett lag med världsstjärnor. Det var en stor prövning att klara konkurrensen och trösklarna.
– Nu känner jag bara stolthet över att vara tillbaka. Jag möter nya ansikten med bra ambitioner.
Under de fyra tidigare säsongerna i Umeå vann Dahlkvist damallsvenskan tre gånger och spelade två finaler i Champions League. Bland lagkamraterna fanns namn som Marta, Ramona Bachmann, Sofia Jakobsson, Frida Östberg, Emma Berglund, Karolina Westberg och Hanna Ljungberg.
Nu är Umeå en ödmjuk nykomling som aktar sig för att drömma sig tillbaka till storhetstiden.
– Det är en utopi att tro att vi ska nå dit. Då var Umeå och allsvenskan i absolut världstopp. Men vi ska vara i allsvenskan. Och där är vi nu, säger tränaren Robert Bergström.
Fakta

Umeå dominerade svensk damfotboll

Umeå var uppe och vände i allsvenskan för första gången 1996. Tillbaka 1998 och sedan en dominerande kraft både nationellt och internationellt i många år.

SM-guld: 7 (2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008)

Cupguld: 4 (2001, 2002, 2003, 2007)

Europatitlar: 2 (2003, 2004)

Gå till toppen