Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Det är inte det personliga som är problemet

Malin Krutmeijer svarar Anna Hedenmo i en replik.

Anna Hedenmo.Bild: Christine Olsson/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
När Anna Hedenmo skriver (24/6) att jag ”inte låtsas om” att hennes tv-program ”Min sanning” inte enbart ägnas åt livstrauman missar hon poängen med min text (20/6).
Den är inte att utvärdera hennes tv-program "Min sanning", utan att kritiskt reflektera över en, tror jag, helt normaliserad syn på äkthet och sanning som kopplad till trauman, svårigheter, guppen på livets stig. Hedenmo fick utgöra exempel eftersom hon är en inflytelserik journalist och i sin bok ”Uppdrag sanning” så tydligt ger uttryck för denna syn.
I sitt svar på min text vill hon inte diskutera den. Istället försvarar hon sina intervjuer i programmet som om jag hade påstått att det personliga var ”kletigt” och ”påträngande”. Det har jag inte.
Men för klarhets skull: visst har tunga ämnen en plats i porträttprogram.
Det är inte det personliga jag har problem med i sig.
Det är den journalistiska formeln där en intervjupersons eller sommarpratares darr på stämman, rodnande ansikte och tårfyllda ögon blir bingo, eftersom man inbillar sig att det är sannare och mer äkta än när personen berättar om positiva erfarenheter och uttrycker klara tankar.
Gå till toppen