Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elpriset rusar i södra Sverige

Den dramatiska uppgången för det svenska elpriset accelererar. Spotpriset för torsdagen för mellersta och södra Sverige rusade med 85 procent och når som högst över den för årstiden historiska nivån två kronor per kilowattimme.

Bild: Leif Å Andersson
– Det är nästan svårt att hitta bra ord för att beskriva prisutvecklingen i Sverige just nu. Men den är utan tvekan både uppseendeväckande och spektakulär, med extremt höga priser i södra halvan av landet och låga i norr, säger Arne Bergvik, senior analytiker på kraftbolaget Jämtkraft.
Som Dagens industri rapporterat har elpriset efter vårens historiska kollaps överraskande rusat till extrema nivåer i de södra och mellersta delarna av landet. Och prisexplosionen fortsätter.
Dagspriset för torsdagen på elbörsen Nord Pool, där prisutvecklingen styr de rörliga prisavtalen för bland andra svenska elkonsumenter, sköt i höjden för prisområdena 3 och 4. I södra och mellersta Sverige, där huvuddelen av landets elkonsumenter finns, ökade priset till cirka 84 öre/kWh (kilowattimme). Det var närmare 85 procent högre än onsdagens notering, och flera gånger högre än priset i de två nordliga prisområdena på under 13 öre/kWh.
Som högst bröt timpriset i de båda sydligare prisområdena över två kronor/kWh. Det är mångdubbelt normalnivån, och historiskt högt för sommarmånaderna då elförbrukningen och priserna ofta är lägre.
– Dagens timpriser på över 2,1 kronor/kWh har vi inte sett utanför vintermånaderna sedan Sverige delades in i fyra elområden 2011. Med andra ord är detta exceptionellt höga priser för årstiden under alla förutsättningar, säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultbolaget Sweco.
– Nu sker detta dessutom samtidigt som norra Sverige samtidigt har elpriser på cirka 13 öre/kWh för samma timme.
Experterna pekar på att flera skäl ligger bakom de stora prisskillnaderna inom landet och den kraftiga prisuppgången i södra halvan av landet.
– I grunden är detta i stor utsträckning en konsekvens av att de låga elpriserna tidigare i år tvingade bland annat kärnkraftsbolagen att av lönsamhetsskäl sänka sin produktion. Det har gjort att elförsörjningen i södra och mellersta Sverige, där reaktorerna ligger, nu är så liten att Svenska Kraftnät bland annat tvingats begränsa överföringskapaciteten från norra Sverige för att säkra stabiliteten i elnäten, säger Arne Bergvik.
– Det gör att de stora elöverskott som finns i främst vattenkraften just nu i stor utsträckning är inlåsta i norr, där priserna och försörjningen är mycket bättre.
Därutöver har vindkraften tillfälligt drabbats av stiltje.
– Det är nästan vindstilla i närmaste prognosen vilket ytterligare försämrar det ansträngda läget för elförsörjningen i mellersta och södra Sverige, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elbolaget Bixia.
Prisrallyt har gjort det lönsamt för Uniper att starta produktion i sitt oljeeldade reservkraftverk i Karlshamn, vilket är mycket ovanligt för årstiden.
– Därutöver importerar Sverige mycket el från bland annat Baltikum, som har mycket fossilkraft just nu för att klara elförsörjningen, säger Johan Sigvardsson.
Svenska Kraftnäts överenskommelse med statliga kraftbolaget Vattenfall om att mot ersättning återstarta Ringhals 1 för att trygga elförsörjningen i södra halvan av landet kan dämpa elprisrusningen, bedömer flera experter.
– Men risken finns för nya prisspikar, både på kort och längre sikt. Eftersom elförsörjningen i södra halvan av landet nu är så svag och sårbar räcker det med relativt små störningar eller händelser för att få väldigt stora utslag på elpriset, säger Arne Bergvik.
– Mitt råd till kunderna i prisområdena 3 och 4 är därför att se över sina elavtal. Och de som är priskänsliga bör absolut överväga bundet eller förvaltat elpris för att begränsa riskerna.
Gå till toppen