Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: Dröjer innan IS-återvändare åtalas

En analys varnar för en ny radikaliseringsvåg om fler IS-svenskar fritas och återvänder till Sverige. Polis och åklagare är redo att utreda misstankar om bland annat krigsbrott – men många kommer inte att kunna dömas och några åtal i närtid är inte att vänta, enligt experter.

Av dem som återvänder kommer en del sannolikt att utgöra ett fortsatt hot mot Sverige, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. "Var du en av de sista i Baghuz (den sista ort som IS kontrollerade i Syrien) innan du tillfångatogs, har du blivit inskolad i de här radikala idéerna", säger han. Arkivbild.Bild: Maya Alleruzzo
Fler svenskar kommer att smugglas ut från IS-lägren i nordöstra Syrien framöver för att återvända till Europa, enligt en ny analys som Center mot våldsbejakande extremism (CVE) beställt. Nyligen har både svenska och finska kvinnor, i några fall med barn, lyckats ta sig ut ur det ökända al Hol-lägret. Flykten underlättas bland annat av att flygtrafiken över Europa börjar komma igång igen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen