Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fransson stängs av i fyra år: ”Justitiemord”

Fyra års avstängning. Brottaren Jenny Fransson får strängast möjliga straff för en idrottare som fälls för dopning för första gången.
– Det är väldigt jobbigt för henne, säger hennes ombud Mats Larsson.

Jenny Fransson stängs av för dopning. Arkivbild.Bild: Aleksandar Djorovic/TT
Den tidigare världsmästaren i brottning Jenny Fransson stängs av i fyra år, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.
Det är det strängaste möjliga straffet för någon som fälls för dopningsbrott för första gången.
”Lärde mig ett nytt ord i dag – justitiemord”, skriver Fransson på sitt privata Instagramkonto, uppger Expressen.
Hennes ombud Mats Larsson är kritisk till domen och säger att de nu ska överklaga.
– Vi har tre veckor på oss att lämna in en överklagan till Riksidrottsnämnden. Jag hade inga större förhoppningar om att Dopningsnämnden skulle orka sätta sig in i det jag skrivit och det har de uppenbarligen inte gjort, det diskuteras inte alls i beslutet. Jag hade kunnat skriva den här domen i sömnen, säger Larsson till TT.
TT: Hur långt kan det här dra ut?
– Formellt kan det dra ut till Cas (idrottens skiljedomstol). Som internationell idrottare har du rätt att överklaga dit. Men det är en mer komplicerad process och det involverar mer pengar.
Den 3 februari meddelade Svenska brottningsförbundet att brottarens A-prov påvisat ett positivt testresultat av den anabola steroiden metyltestosteron.
I väntan på B-provet, som också vara positivt, blev 32-åringen av med platsen i Sveriges OS-trupp och dessutom ströks hon från EM i Rom.
Mats Larsson har bara haft sms-kontakt med Fransson i dag, men han säger att hon inte mår bra.
– Det är väldigt jobbigt för henne. Hon stängs av från det ekonomiska stöd hon haft. Det är förstås väldigt jobbigt, det är ofrånkomligt.
Efter det positiva dopningsprovet hävdade Fransson först att hon utsatts för ett sabotage och att någon skulle ha preparerat hennes vattenflaska. Det tog hon sedan tillbaka.
I domen framkommer också att hon har en annan teori – att hon skulle ha råkat få i sig metyltestosteron från sin sambo som medicinerar för testosteronbrist och att substansen kan ha överförts genom samlag. Analysen från labbet gjorde dock gällande att så inte kan ha varit fallet då metaboliter till metyltestosteron som påvisats i hennes urin inte kan brytas ned från testosteron.
Ombudet Mats Larsson, som är fysiker, har tidigare sagt att det skett ett missförstånd i analysen av hennes dopningsprov, gjord av antidopningslabbet på Huddinge sjuhus, och att den inte är tillförlitlig.
På Jenny Franssons meritlista finns bland annat ett VM-guld 2012 och ett OS-brons 2016.
Fakta

Metyltestosteron

Det är ett syntetiskt framställt testosteron, ett manligt könshormon och anabol steroid. Det används bland annat för behandling av män som har låga testosteronnivåer och kvinnor som har bröstcancer.

Metyltestosteron tillhör inte de mest frekvent förekommande dopningsmedlen, om man ser på dem som testats positivt. Sverige hade ett fall 2018 och enligt den internationella antidopningsorganisationen Wadas statistik var det elva fall över hela världen 2017, en procent av dopningsfallen inom området anabola steroider.

Fakta

Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

Gå till toppen