Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Genom strukturerat IT-arbete skapar vi bättre livskvalitet

Lunds kommun har av Sveriges kommuner och regioner utsetts till en av tio modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering. Detta är tack vare de satsningar som gjorts under lång tid och ett målmedvetet arbete, både av förvaltningen och politiken. Fram till 2022 får vi extra resurser för att sprida våra framgångar till övriga skånska kommuner. Det är viktigt att ta lärdom av varandra i ett gott samarbete än att varje kommun gör samma saker var för sig.
Vård- och omsorgsnämndens digitala resa började redan för 10 år sedan. Då infördes de första digitala låsen hos hemtjänstens brukare. Idag finns dessa hos över 2 000 brukare och är en garanti för att alla som släpps in i hemmen verkligen är rätt personal.
Den mest omtalade tekniska lösningen är nog trygghetskamerorna. En helt frivillig lösning som gör att man kan sköta nattlig tillsyn utan att gå in i den enskildes hem varje natt. Det är många som föredrar en snabb och tyst tillsyn av via kamera framför att ha besök mitt i natten när man sover.
Hur går vi då vidare med utvecklingen? Just nu håller vi på att införa digitala trygghetslarm med GPS-teknik som kan bäras överallt. Detta kan bli den största förändringen för frihet och livskvalitet för äldre i modern tid. Tryggheten i att kunna larma och få hjälp oavsett var man är kommer att förändra livet för många äldre. Att kunna gå och handla, ta hand om trädgården eller ta en promenad kommer inte längre att innebära att man inte kan nå sitt gamla stationära trygghetslarm om något händer.
Även inom LSS-verksamheten pågår det ett intensivt arbete med digitalt nytänk. Förra året öppnade vi den IT-inriktade dagliga verksamheten Unikt, som ger brukarna möjlighet att arbeta med saker som programmering, media, VR och e-sport. Vi tittar också på möjligheten för vissa att arbeta med daglig verksamhet på distans, allt för att skapa samma förutsättningar som man har i resten av samhället.
Inget av detta hade varit möjligt utan ett stort engagemang från vår förvaltning, vår personal och våra brukare. Det är tack vare dessa som vi har kommit så långt som vi har. I varje verksamhetsområde finns det någon som har ansvar för digital utveckling och vi har en så kallad advisory board, där både brukare och övriga medborgare finns med för att tycka till.
Genom att arbeta strukturerat med digitalisering inom vård- och omsorg skapar vi en bättre livssituation för våra brukare, en bättre arbetsmiljö för våra anställda och ser till att ta bort onödiga arbetsuppgifter från personal, som istället kan fokusera på sina kärnuppgifter. Lundakvintetten kommer att kämpa för att vi fortsätter på den inslagna vägen, när andra är rädda för att förändringen går för fort och vill bromsa in i framtiden. Äldre människor och personer med funktionsnedsättning är precis lika intresserade av att följa med den tekniska utvecklingen som alla andra. Tillgången till tekniska hjälpmedel är en rättighet!
Inga-Kerstin Eriksson (C) Ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Dan Ishaq (M) Vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Gå till toppen