Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Hon är damallsvenskans bästa värvning”

Drygt två månader för sent ska damallsvenskan starta i helgen. Vi tog hjälp av Aftonbladets krönikör Kristoffer Bergström för att lista de fem bästa värvningarna inför premiären.

Emma Kullberg – årets bästa värvning? Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Ingen publik tillåts på fotbollsarenorna. I stället får supportrarna bänka sig framför tv-apparaterna för att följa premiären av damallsvenskan. Denna säsong är det Sportbladet som sänder matcherna.
Kristoffer Bergström är krönikör på tidningen och har följt serien länge. För TT har han tagit ut de fem bästa värvningarna i damallsvenskan 2020. Han har inte bara utgått ifrån vilka som är de största stjärnorna, utan även hur klubbarna värvat för att stärka sina lag.
5) Stina Blackstenius, anfallare - från Linköping till Göteborg
”I toppform är hon seriens allra bästa spelare. Det var hon inte särskilt ofta under fjolåret, men i glimtar. Hon är en explosiv och målinriktad spelare som kan kuta sönder USA:s försvar om hon vill. Då borde hon kunna rå på Kif Örebros och Kristianstads också.”
4) Anna Oscarsson, försvarare - från Linköping till Eskilstuna
”Eskilstuna har inte råd med en enda skada och i Lisa Dahlkvists frånvaro behöver de en rutinerad pjäs som håller samman och leder det defensiva spelet. Nyss fanns hon inte. Nu finns hon. Anna Oscarsson är ren kvalitet.”
3) Katrine Veje, mittfältare/försvarare - från Arsenal till Rosengård
”Många skulle ta Mimmi Larsson före, för att det är en mer spännande spelare. Men jag går på Veje för att hon är precis vad Rosengård behöver för realistiska gulddrömmar. Fram till alldeles nyss hade Rosengård en flortunn försvarslinje. Nu tar de tillbaka en spelare som var yttermittfältare förut, men som i Arsenal lärt sig vara back. Hon behöver inte ens vara ordinarie i alla matcher, hon är fortfarande exakt vad mästarna behövde.”
2) Emma Holmgren, målvakt - från Linköping till Uppsala
”Allt talar för att nykomlingen Uppsala åker rakt ur damallsvenskan. Det enda de kan hoppas på är ett solitt försvar och snabba kontringar. Ska det gå vägen behövs en fruktansvärt bra sista utpost, Holmgren är fruktansvärt bra. Det är en väldig prestigevärvning för ett så nederlagstippat lag att få en målvakt i landslagsklass.”
1) Emma Kullberg, försvarare - från Kif Örebro till Göteborg
”Göteborgs mittfält kan skrämma vuxna människor så att de drömmer mardrömmar. Deras backlinje kan inte göra det när Beata Kollmats nu är korsbandsskadad. Men med Emma Kullberg har de stabiliserat upp det igen. Kullberg var länge en doldis i damallsvenskan, men hon klev i fjol fram och visade sin fulla kvalitet och tog en given plats i landslaget. Ska Göteborg vinna SM-guld måste Kulberg vara precis lika bra det här året.”
Fakta

Bergströms tips: Så slutar damallsvenskan

De vinner: "Göteborg kommer att vinna det här. De har jobbat mot det här i tre år, nu har de sitt bästa lag någonsin och kommer att ta föreningens först SM-guld"

De åker ur: "Uppsala, och sedan står det mellan Växjö och Umeå. Men jag tror att Växjö ryker också. Men alla tre lagens satsningar är uppfriskande. Tighta trupper och en tydlig spelidé. Men det är också bra att ha lite stjärnor och det har de inte."

De kommer att överraska: "Umeå, de kan visserligen drabbas hårt av spelprogrammet och de långa resorna. Men det är en sund och fin satsning som har pågått sedan det fruktansvärda 2016 när de brakade ur serien. Och en forwardsuppsättning som gör alla andra lag på undre halvan avundsjuka."

"Jag vill också varna för Eskilstuna som jag tror kan komma topp två om allt klaffar. De avslutade förra säsongen briljant och har behållit hela truppen. De är nog bäst fysiskt tränade av alla lag och har bäst spelidé. Det är klart att Göteborg och Rosengård är favoriter, men jag är inte förvånad om Eskilstuna spränger sig in mellan dem."

Fakta

Så startar damallsvenskan

27–28 juni startar damallsvenskan i fotboll.

De först omgångarna:

Lördag 27 juni: Uppsala–Djurgården, Linköping–Växjö (båda 15.00), Kif Örebro–Eskilstuna (16.00), Rosengård–Vittsjö (19.00).

Söndag 28 juni: Umeå–Piteå (14.00), Göteborg–Kristianstad (15.00).

Gå till toppen