Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från syndabock till hjälte: ”Det kan gå snabbt i fotboll”

Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen gick från syndabock till hjälte. Med tre mål mot AIK i cupen såg han till att ta Malmö FF vidare till en semifinal.
– Jag gick från himmel till helvete på en vecka och nu är jag tillbaka igen, sa matchvinnaren efter segern, 4–1 (1–1).

Malmö FFs Anders Christiansen jublar efter 4-1 under kvartsfinalen.Bild: PETTER ARVIDSON
Anders Christiansen var matchvinnare i premiären, men i den senaste matchen i allsvenskan drog han på sig en onödig utvisning efter en stämpling på en Varbergsspelare. Han kallade då sig själv för en syndabock och ”idiot”.
Fyra dagar senare, i svenska cupens kvartsfinal mot AIK, tog han revansch genom att ligga bakom Malmö FF:s 4–1-seger. Anders Christiansen svarade för tre mål och kunde känna sig som matchvinnare och en cuphjälte.
– Det kan gå snabbt i fotboll, sa han efter torsdagens succé.
– Det var jobbigt för mig efter förra matchen, men det vara bara mitt eget fel. Men det enda man kan göra är att resa sig igen och det var skönt att få hjälpa laget med en vinst.
Kvartsfinalen började dock skakigt för Anders Christiansen och hans Malmö FF. Man hamnade i underläge redan i den sjunde minuten och större delen av den första halvleken präglades av att AIK:s press stressade MFF som inte fick i gång någon konstruktivt anfallsspel.
– Det var jobbigt de första tjugo minuterna, men sedan var det fantastiskt, tyckte Anders Christiansen.
I slutet av den första halvleken började MFF skaka fram lite målchanser, men det var inledningsvis genom soloaktioner.
I den 39:e minuten kom ett vackert kombinationsspel och en känsla av att MFF började ta initiativet i matchen. Sören Rieks passning hittade rakt in i AIK:s straffområde där Anders Christiansen ensam med AIK-målvakten kunde sätta kvitteringen och lyfta optimismen inför andra halvleken.
Hemmalaget fortsatte ha greppet om matchen i inledningen av den andra halvleken. Det hetaste var fortsatt samspelet mellan Sören Rieks och Anders Christiansen, men först i den 66:e minuten svarade de för ett nytt blixtrande anfall där Sören Rieks hittade ”AC” med sista passningen. Den gången avslutade han säkert i bortre hörnet och gav MFF ledningen med 2–1.
Därefter kom två utvisningar för AIK och två nya MFF mål. ett nytt från Anders Christiansen och ett från Sören Rieks.
– Isaac [Kiese Thelin] gjorde inte mål i dag men han skapade så mycket för oss andra. Organisationen på planen idag var fantastisk och det ska vi försöka upprepa igen på söndag, sa ”AC”.
På söndag ställs Malmö FF på nytt mot AIK, då i allsvenskan. I den matchen får laget klara sig utan Anders Christiansen som då är avstängd på grund av utvisningen i matchen mot Varberg i söndags.
Malmö FF har inte vunnit Svenska Cupen sedan 1989. Nu har man tagit sig vidare till semifinal där man ställs mot Mjällby.
Gå till toppen